Zázvor je dnes běžně k dostání, používá se oddenek… je to rostlina pocházející pravděpodobně z Číny nebo Indie… Tradiční medicína z těchto oblastí využívá zázvor téměř 3 tisíciletí. Používá se hojně také v kuchyni při přípravě jídel.
Oddenek zázvoru obsahuje aromatické látky, esenciální oleje, také gingerol, vitamíny A, B1,B2,B6,C,E, sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, měď, mangan a železo.
Používá se proto, že:
- posiluje přirozenou obranyschopnost organismu (imunitní systém)
- má silné antioxidační účinky
- podporuje činnost kardiovaskulárního systému
- pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
- podporuje normální funkce cest dýchacích
- usnadňuje trávení
- ulehčuje od cestovních nevolností
- Zázvor není vhodný pro diabetiky, těhotné a kojící ženy a malé děti do dvou let.
- Některým lidem může zázvor způsobovat pálení žáhy, bušení srdce či zažívací problémy.
V zimním období je zázvor prospěšný, protože prohřívá.
Často ale lidé dělají chybu, když do zázovrového čaje přidávají citron a med. Citron totiž organizmus ochlazuje a med ve spojení se zázvorem zatěžuje slinivku, Proto je nejlepší připravovat zázovrový čaj takto: oloupaný oddenek pokrájet na malé nudličky, dát do vody a povařit asi 15minut. Můžeme přidat skořici pro vůni a chuť i pro zesílení prohřívajících účinků. Čaj nás nejen prohřeje, ale posílí imunitu a je dobrou prevencí v období chřipek.