Proč ztrácíme energii v běžných situacích a jak ji neztrácet…

Pojem Energie není klišé…. Energie je každý náš pohyb fyzický, energií jsou naše myělenky a slova, energií jsou naše pocity a  emoce, energií je i naše podvědomí a nevědomí…. a dále dokud žijeme, dýcháme, hýbeme se, myslíme,mluvíme, pociťujeme, proudí do nás a námi životní Energie, můžeme to nazývat třeba čchi, ki, prána…..

Každý den prožíváme desítky, možná stovky situací, když něco děláme,  když se rozhodujeme, vyjadřujeme se k něčemu, něco řešíme, nebo naopak neřešíme… a právě v těchto zdánlivě bezvýznamných situacích a činnostech můžeme ztrácet mnoho energie….

…tak, že nevědomě při těchto činnostech něco pociťujeme, často si to vůbec neuvědomujeme….

..příklad…. v práci mám nějaké zadání, které se mi nezdá, nejsem si jistá zda to udělám správně, zda mi to nezabereme moc času…. a dělám to s jakýmso odporem, ve vzteku, možná až v pocitu bezmoci… a navíc kolegini vedle dali zadání, které by mi bylo příjemné… a další nepříjemné myšlenky a pocity: asi má nějaké výhody u šéfa… a cítím se být obětí…. to je obrovský únik energie….. a to nejen na úrovni mentální a emoční, ale ono se to otiskne i do úrovně fyzické….. a pokud takto prožívám podobné situace častěji, oslabí to i můj imunitní systém a objevují se nemoci, úrazy, bolesti….

Abych o energii nepřicházela, je dobré, učit se prožívat situace vědomě, tedy si být schopná uvědomit, že jak situaci prožívám je stoprocentně moje volba, jen já mohu změnit své myšlenky a pocity, i když jinak situaci nemohu změnit, protože to je například rozhodnutí mého nadřízeného jaké mi dá zadání…..

A když si uvědomím, že toto mohu ovlivnit, udělám i ten zprvu nepříjemný úkol snadnějí, protože si prostě řeknu, že to je jen zadání, že se do toho pustím a budu se soustředit a udělám to tedy rychle a dobře…. nebudu  do toho motat emoce a nebudu si to nijak brát osobně… prostě ten úkol splním. A energie mi zůstane, ba ještě se energeticky posílím, protože já budu ten, kdo je pánem situace…. jsem tedy tvůrce, nikoliv oběť.

A tak to mohu praktikovat třeba při mytí nádobí, prostě si to užiju a nebudu si říkat, že to dělám jen já, že mi nikdo nepomůže a podobně….. nebo prostě rozhodně řeknu, že já to neumyji, ať to udělá někdo jiný…. a budu si za tím beze strachu  i bez vzteku v klidu stát.

Například při běžné činnosti třeba v domácnosti nebo na zahradě si mohu z rutinní práce udělat vlastně takovou meditaci činností…. a mám velký bonus, práci udělám a ještě se energeticky posílím.

Nejde o to co prožívám, ale jak to prožívám….. Aloha!