Jaro a opravdovost i radost…

Jaro je obdobím, na které se všichni po zimě těšíme: den je delší, otepluje se, ráno zpívají ptáci, vše začíná pučet a rašit,  jarní zelená přebírá vládu po vládě  zimní bílé a šedé, chlad ustupuje teplu …….

Jarní energie je prudká, až drzá, silná…. ona musí být, protože by jinak nezvítězila nad energií zimní…. jarní energie je energie začátku, zrození, pohybu., růstu…

Ještě to nevidíme, ale co se děje pod zemí, jak vše již žije, jak vše bojuje, aby se dostalo na povrch, aby první  výhonky vyrazily ze země… to je úplná erupce energie, to je obrovská síla….

Aby výhonek prorazil zemi, aby se pupen otevřel v lístek, na to musí vynaložit veliké úsilí, musí OPRAVDU hodně pro to udělat…

Tak i my lidé máme s počínajícím jarem příležitost k růstu, k obnově, k  novým začátkům… a vše co děláme, bychom měli děli s nasazením, s opravdovostí, s radostí…

Je třeba věnovat se tělu tedy jídelníčku : v období jara se vyhnout citrusům, granátovým jalkům, potravinám a jídlům chladné povahy..jídla se sladkou povahou jsou na jaře příznivá, protože podporují přechod na jangovou energii jara.

Co je  dobré zařadit do jídleníčku:  rýže, jáhly, ovesné vločky, proso, adzuki fazole, červené fazole, bob, vejce, brambory, cibule, mrkev, pažitka, jarní cibulka, ředkvičky, ředkev, brokolice, chřest, hlávkový salát,  špenát, koriandr, květák, česnek, pórek, lilky, čínské zelí, batáty, celer,  houby shiitake, jablka, datle,vlašské ořechy,  máta peprná, pampeliška, zimolez květ, bazalka, petržel, kustovnice, kořen lékořice, zázvor, pepř, med, sezamový olej a samozřejmě jarní výhonky a bylinky jako je kopřiva, listi i kořen pampelišky, vše co právě raší ze země….

Také  fyzické cvičení je důležité pro obnovu a udržení energetické rovnováhy v organizmu. Můžeme cvičit Tibeťany, můžeme Osmičkovat, cvičit cvičení spojující a vyrovnávající základní živly.

Neměli bychom zapomínat ani na mentální hygienu a kázeň. Každý den si udělat chvilku na zklidnění mysli třeba jen pozorováním světla zapálené svíčky, sledováním vlastního dechu, nebo rozostřením do jarní zeleně.

Přeji Vám radostné a opravdové JARO!