Energie podzimu ..

Období podzimu je spojena s elementem kovu, s energií Země….je také spojeno s nastolením řádu, pevnými postoji,…

V tomto období je aktivní meridián plic a tlustého střeva,  plíce a tlusté střevo mají za úkol zajiš’tovat výměnu energií s okolím: plíce skrze dýchání, tlusté střevo skrze vyprazdňování…pomáhají vytvářet a udržovat rovnováhu mezi přijímáním a dáváním…aby mohlo vzniknout něco nového, musíme nejprve vyřešit a ukončit staré záležitosti… uzavírat kapitoly života, odloučit se od toho, co do našeho života již nepatří….

pokud budeme v období podzimu správně jíst, harmonizovat se cvičením fyzickým i mentálním, můžeme předejít melancholickým náladám, které toto období zesiluje….

Plíce jsou aktivní mezi 3. až 5. hodinou ranní

Tlusté střevo je aktivní mezi 5. až 7. hodinou ranní… v této době by mělo dojít k vyprazdňování…..je vlhodné pít po ránu vlažné tekutiny, vodu, vodu se solankou, bylinné čaje….

Pokud máme nerovnováhu v těchto meridiánech, podléháme snadno smutku, sklíčenosti, pesimizmu, neklidu, ztrácíme radost, lehkost bytí, těžko měníme postoje a nedokážeme řešit potřebné, nedokážeme se odloučit od toho, co již v našem životě nepotřebujeme…nedokážeme věci dotahovat do konce.

Pokud máme tyto meridiány v rovnováze, dokážeme jednat a žít moudře, naplněný radostný život.

V tomto období je dobré zařadit zázvor, jako koření a vařit z něho čaj, máta i chilli nás povzbudí…vhodnější jsou jídla vařená než syrová, z kořenové zeleniny,  křenu, cibule, česneku, také kvašená zelenina je vhodná… nezapomeňme proto naložit zelí….