Požehnaný tymián

Tymián  je bylina, která nám  bez velkého úsilí  bude růst na zahradě či v květináči… pokud není třeskutá zima, udrží si zelené lístky celou zimu a můžeme ji krásně čerstvou používat k ochucení pokrmů, k posílení organizmu i kléčení kašle a nachlazení.  Již dávno ho lidé používali jako koření, jako lék i jako aromatickou rostlina, která měla  posilující účinek , například pro zápasící Římany.

Tymián je kromě koření také léčivou rostlinou. Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmáníulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírni kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli.

Můžeme ho přidat třeba když si vaříme mátový či meduňkvoý čaj, můžeme si připravit tymiánový olej, když několik snítek vložíme do lahve s olejem necháme macerovat. Také můžeme připravit tymiánový med: do misky dáme několik lžic medu, odrbeme lístky tymiánu a smícháme s medem. Užíváme potom při kašli a nachlazení po lžičkách.