Proč mám ráda jáhly

Jáhly se v jídelníčku v oblasti Čech objevují již od dávných dob. Jsou to žluté kuličky, které se vyloupávají z prosa a do Evropy se dostaly již na počátku našeho letopočtu. Jsou bezlepkové, lehce stravitelné, pročišťují a dostatečně zasytí.

Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Jáhly neobsahují lepek a jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky.

Jak na jáhly:

Před přípravou musíme jáhly několikrát spařit, aby se zbavily hořké chuti. Také je lze namáčet jako luštěniny. Užíváme je vařené ve vodě či v mléce. Přidávají se hlavně do zeleninových, luštěninových, moučných, masových a rybích pokrmů. Chutnají také v polévce, palačinkách i v karbanátcích. Přílohou může být jáhlová kaše na slaný způsob nebo s rozinkami. Naše prababičky připravovaly jáhlové knedlíky, škubánky, pomazánky, nákypy a sladký i zeleninový  jáhelník.