Svatojánský koláč ….výborný nejen v období svatojánském….

Svatojánský koláč je výborné jídlo, které můžeme připravit v období Svatojánském… pomůže nám znásobit jeho energie, pomůže nám třeba i při plnění našich přání…

Připravovat ho musí člověk, který je čistý nejen po těle, osvěžený koupelí nebo sprchou, ale čistý i uvnitř: s pocity pokory, lásky, naděje, vděčnosti…. protože jeho pocity se přenášejí do koláče a potom tyto pocity ovlivňují každého, kdo koláč takto připravený jí…

Každou surovinu na koláč nejprve požehnáme, potom laskavě připravujeme pokrm…

 

Potřebujete:

Na korpus: 110 g másla, 4 hrnky polohrubé mouky, lžičku himálasjké soli, nejlépe růžové, lžičku prášku  do pečiva nebo vinného kamene, hrnek studené vody.

Na koláč: cibule, listový špenát, malá  cuketa, žampiony, květák předem krátce povařený ve vodě, sušená rajčátka, 30% smetana, pomazánkové máslo, Niva, Ementál, sůl, koření Devětsil…nebo nějaké klasické bylinky jako je libeček, majoránka,

Postup:

Rukama vypracujeme pěkné těsto, necháme odpočinout v chladu nejméně 1 hodinu. Potom těsto vyválíme na plát, dáme na vymaštěný plech, propícháme vidličkou. Smetanu rozšleháme s pomaz. máslem, přidáme trochu nahrubo strouhaného sýra a potřeme tím rovnoměrně celý koláč na plechu.  Zeleninu pokrájíme, květák rozebereme na malé růžičky – poklademe pěkně na koláč, nakonec poklademe nudličkami rajčátek,  osolíme a posypeme kořením. Dáme péci do vyhřáté trouby na 200st asi hodinu… před dopečením ještě posypeme sýry.