Podzim a orgány a naše zdraví…..

S nástupem podzimu se ujímá vlády element Kov……a to je energie plic, plíce a dýchání, dýchání a rytmus, dech života, nádech jako napětí, jako přijímání, výdech jako uvolnění, jako dávání….

Pokud toto si uvědomíme a budeme to respektovat  a tomu přizpůsobovat svůj život a prožívání, přinese nám to určitě prospěch – zdravotně a také energeitcky, pocitově, celkově…

Proto jsou orgány související s dýcháním na podzim náchylné k oslabení, proto katary dýchacích cest, rýma, kašel….. předejít tomu můžeme nejen pořádným a správným dýcháním, ale i zpomalením tempa, odlehčením stravy – vždyť k tomu nás příroda přímo nabádá: je sklizeň! a tak jíst předeším to, co se přirozeně u nás sklízí, zbytečně nevymýšlet složitosti související s používáním exotických plodin, které u nás nerostou a nezrají, byť  může být proklamováno, že to jsou jakési “ superpotraviny“!…. superpotravina je to, co je přirozeně, šetrně pěstováno a také přirozeně sklizeno tam, kde žijeme… toto umí náš organizmus nejlépe zpracovat a dokonale využít, bez zbytečného zatěžování životního prostředí dopravou z jednoho konce světa na druhý, z dozrávání za umělých podmínek…… používejme zdravý rozum a nemusíme nic studovat, zdravá intuitce a rozum nás povede nejlépe….

Našim orgánům určitě prospěje i naše celkové zklidnění, dostatečný odpočinek, prostor pro regeneraci fyzickou i mentální a pocitovou….

Tak krásný a zdravý podzim všem! Aloha!!!!

IMG_2447