Tak nám začíná podzim… a co my s tím?……

S některými věcmi v životě nic neuděláme, třeba s nástupem podzimu……. prostě podzim začíná, slunečního svitu a denního světla ubývá, ochlazuje se, začal školní rok, skončila doma obvyklých dovolených, opalování, cachtání se v rybnících i bazénech, letní šatičky a sandálky uklízíme pomalu do skříní a vytahujeme ponožky a mikiny, do nich zahalujeme ještě opálené tělo…… a to nás teprve čekají plískanice a dny ještě kratší a noci ještě delší…. s tím prostě nehneme, i kdybychom se  zbláznili… to je tak a basta….

… krásné důvody k brblání, k blbé náladě, k depkám….. ano, mohli jsme brblat i v létě, že je moc horko, moc sucho, moc dlouhý den, moc teplá voda v přehradě, moc drahá  a krátká dovolená, …… ale ten podzim nám dává prostoru k brblání daleko více… to je nádhera,  když si budeme chtít vytvořit blbou náladu, půjde to snadněji…….

A jsou i objektivní příčiny toho, proč nás v době podzimu začínají více přepadat blbé nálady….. je to nedostatek slunečního svitu, který je nejen příjemný, že nás hřeje na kůži, že nás opaluje, ale skrze sluneční paprsky přijímáme i určité vitamíny a látky, které souvisí s tvorbou určitých hormonů, hormonů dobré nálady…… co s tím můžeme dělat?

Můžeme s tím dělat hodně, záleží jen na nás:

Třeba si vytvářet jakousi rezervu toho slunečního svitu: když zrovna bude svítit slunce, my vylezeme ven, nejlépe do přírody a tam se nastavíme proti sluníčku, přímo hrudníkem proti němu, zavřeme oči a budeme do oblasti prsní kosti, srdeční pleteně pěkně to sluneční světlo a teplo nasávat…. a ještě si ho odtud pošleme pěkně do celého hrudníku, přes pánev do nohou, přes ramena do nohou a do hlavy….. a končíme tím, že máme nejen celé tělo prozářené slunečními paprsky, ale ještě máme vytvořenou rezervu v té srdeční pleteni – na horší časy, kdy svítit nebude a nám bude třeba smutno… a použijeme ji vědomě právě k rozpuštění té blbé nálady…. Jak?…. jednoduše tím, že si v klidu třeba sedneme, lehneme, zavřeme oči a dáme pozornost do srdečné pelteně s pocitem a myšlenkou, že tam máme tu naakumulovanou rezervu slunečního svitu a začneme ji posílat do celého těla….. zkuste to, funguje to!

Krásný začátek podzimu! Aloha!!!IMG_5186