Červená řepa zdroj vitamínů a pochoutka….několik receptů

Červenou řepu mám moc ráda, je dobře dostupná prakticky po celý rok, můžeme z ní připravit sportu výborných jídel, která nám pomohou zvýšit obranyschopnost.

 

Řepa na smetaně s mrkví

Nudličky z řepy a mrkve osmahneme na nakrájené cibuli, osolíme, opepříme, podlijeme trošku vodou a chvilku podusíme, nakonec přilijeme smetanu  a prohřejeme.

Podáváme s bramborami, rýží, pohankou…

 

Řepa s jablky a brynzou

Řepu uvaříme, potom oloupeme a nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájená jablka a červenou cibuli. Ochutíme vinným octem, olivovým olejem, osolíme, trošku přisladíme, opepříme. Při podávání posypeme brynzou.

 

Pomazánka s červenou řepou

Uvařenou vychladlou řepu nastrouháme najemno, vmícháme do tvarohu, přidáme sůl, pepř a trošku čerstvého strouhaného křenu.  Můžeme prodat i lžičku dijonské hořčice, pomazánka bude pikantnější.

 

Chipsy z řepy

Řepu oloupeme, nakrájíme na tenoučké plátky, smažíme na oleji do křupavá, solíme a pepříme až když vyndáme na talíř. 

 

Salát z řepy, mrkve a zelí

Pokud je řepa pěkně šťavnatá, použijeme čerstvou, můžeme použít i vařenou…..nakrájíme řepu i mrkev na nudličky, zelí nakrájíme najemno. Vše smícháme, přidáme olej, vinný ocet, osolíme, dáme trošku cukru, pepř.