Ůnor, ledviny a naše obranyschopnost…..nejen fyzická

Začal nám měsíc únor, období, kdy stále vládne zima, ale někde hluboko pod zemí se již vše připravuje na nástup jara.

Chlad, málo světla, pocit, že jaro je ještě někde v dálce před námi, to vše působí na náš organizmus a právě nyní jsou velice exponovány naše ledviny. ledviny jsou párový orgán a mají velice důležitou funkci pro cělé těla naše tělo a jeho fungování. Skrze ledviny se předává energie všem orgánům. Silné ledviny přinášejí zdaví a sílu. Oslabené ledviny se projeví třeba slabou vitalitou, zhoršením sluchu, častým močením, bolestmi v kříži, špatným spánkem, neplodností. Otoky nohou , bolesti kolen a kloubů, ukazují na špatný stav ledvin. Psychika je oslabena, máme sklony k depresím a celkově se necítíme dobře.

Z hlediska nefyzického ledviny souvisí s naším vztahem k životu, k lidem, k sobě, s našimi vztahy… vždyť je to párový orgán!

Ledviny můžeme podpořit dostatkem spánku, přirozenou stravou: pohanka, jáhly, luštěniny,  cibule, česnek, zázvor, červená řepa, celer, kvalitní polévky, i maso v rozumné míře. Nepřehánět to s rafinovaným cukrem, kávou a alkoholem. Prospějeme i bylinkami: lichořeřišnice, řepík, tužebník jilmový.

Jaké cviky prospívají ledvinám:

Ve stoji se spustíme do volného předklonu, ruce vyvěsíme a prodýcháváme do beder, do ledvin…… potom se od spodních obratlů zvedáme do vzpřímení.

Můžeme si udělat i nepřímou masáž ledvin:

Dlaně si třením o sebe zahřejeme a potom položíme prsty směrem k páteři na záda zhruba tam, kde jsou v těle uloženy ledviny a lehce tuto oblast třeme, dýcháme pěkně až pociťujeme příjemné teplo.

Zcela jistě nám prospěje i některé mentální cvičení:

Pociťování vděku… k tomu máme mnoho příežitostí po celý den…… a večer před usnutím poděkujeme za den, který právě končí a odevzdáme se  blahodárnému spánku.

Zaměřování se na to co nás těší, místo toho abychom všude hledali chyby a ohrožení, to nám také přinese prospěch.

 

Přeji Vám příjemný letošní únor! Aloha!