Praváci a leváci….cvičení na vyrovnávání obou mozkových hemisfér

Cvičení na vyrovnování obou mozkových hemisfér jsou velice prospěšná, protože nám pomáhají dávat do souladu a potom také využívat racionální i emotivní, intuitivní a kreativní energie.

Praváci jsou od přírody více racionální, řídící mají levou hemisféru, měli by tedy zkoušet zapojovat i pravou a tím rozvíjet emoční inteligenci, intuici a kreativitu.

Leváci jsou v součanosti v menšině, jsou tedy i při vzdělávání vlastně diskriminováni, protože náš vzdělávací systém je tvořen praváky……. Leváci mají řídící hemisféru pravou, více používají intuici, emoční inteligenci a jsou kreatviní, někdy až tak, že je majoritní pravácká společnost považuje za „divné“….. 

Kdysi to bylo tak, kruté, že když se zjistilo, že dítě je levák, zavazovala se mu levá ručička a nutili ho používat pravou, přeučení leváci potom měli problémy třeba se zadrháváním, nevěřili si, prostě jejich přirozenost byla krutě potlačena.

Jsem takový trochu nevyhraněný typ, více pravák, ale některé činnosti dělám levou rukou, uvědomuji si, že i mentálně a emočně jsem spíše obojaká…. 

Mám syna i vnuka leváky a jsou to bezv lidi…. u syna byl zpočátku problém když nastoupil do základní školy. On se sám naučil psát a zcela bezprostředně začínal psát na stránce vpravo dole a zcela zprava. pokračoval nahoru….. a ve škole z toho byli zmatení a viděli v tom nějaké poruchy, on jim to však vysvětlil: “ prostě takhle se mi píše líp, vidím na to a nemažu si to…. Nakonec jsme ho přesvědčili, že by bylo dobré, kdyby psal jako ostatní zvrchu zleva…… a on na to  přistoupil.  Od začátku měl problémy s klasickým přístupem ke vzdělání, vlastně se všecko naučil sám, svojí cestou… 

Bylo by ideální, kdybychom zapojovali pravou i levou hemisféru 50 a 50 procent, to by potom náš pohled na svět, přijímání i používání informací bylo harmoické a věřím, že i velmi efektivní. 

Abychom se k tomu alespoň trochu přibližovali, můžeme cvičit cviky, které nám pomáhají obě hemisféry vyrovnávat.

1:  Střídavé dýchání nosem – ukazováčkem a prostředníčkem  pravé ruky si stlačíme pravou nosní dírku, nadechneme levou, potom  ukazováčkem a prostředníčekm levé ruky stlačíme levou nosní dírku a vydechneme pravou dírkou. Opakujeme několikrát a potom celé cvičení obrátíme.

 

2:  sedneme si na zem, pomalu  přitahujeme pokrčenou pravou nohu k trupu a zároveň se jejího kolene dotkneme levým loktem, potom levou nohu a pravý loket…. několikrát opakujeme, přitom volně dýcháme.

 

Můžeme také některé činnosti, které běžně děláme pravou rukou zkoušet dělat levou…. samozřejmě dbáme vždy na bezpečnsot. Možná to půjde zpočátku pomaleji, ale zase je to obohacující….