Svatky „Veliké Noci“……..

Velikonoce slavíme všichni ať jsme věřící křesťané…. katolíci, evangelíci…., nebo nevěřící…. jsou to dny volna, jídla, bohužel i více pití alkoholu než je zdrávo….zdobení obydlí i obchodů a firem…. je to dobrá marketingová příležitost…. tolik věcí se dá prodat s tématem Velikonoc….. ale jsou oblasti života, kde peníze nehrají žádnou roli….. je to oblast našeho nitra, naší mysli, našich emocí….tam je třeba dělat pořádek, ale tam peníze nepomohou…..jen odvaha, pokora, trpělivost pomohou očistit sám sebe od zbytečností, které nám komplikují život….

Velikonce jsou ve své podstatě oslavou návratu Jara, tedy Života, po době vlády Zimy, Temnoty, a Smrti…. původní pohanské tradice vyměnily tradice křesťanské… které ve své podstatě také oslavují Život….

Mám ráda Velikou Noc…. tedy jinak řečeno Bílou Sobotu…. den, kdy podle křesťanské tradice Boží syn byl uložen do hrobu a čeká se na jeho nanebevzetí, jeho vzkříšení k věčnému životu…. Bílá Sobota, den před Velikou Nocí by měl být dnem klidu, rozjímání, čekání na „Vzkříšení“….. nejen vzkřížení Krista, ale především na vzkříšení Naděje, Očištění, Odpuštění….

Veliká Noc je nocí, kdy čekáme, doufáme, že Život bude vzkříšen…. co to vlastně znamená?…. podle mě to je šance zpytovat sám sebe, jak se vyrovnávám sám se sebou, s druhými, jak přijímám svoji minulost, jak prožívám svoji přítomnost a jak hledím do budoucnosti…. mohu to udělat jen já sám, sám se sebou… očistit se od pocitů viny, od pocitů křivd, od strachu, od pokrytectví, od malomylsnosti, od odsuzování, kritiky…toto vše neužitečné mohu nahradit vděčností, posilováním důvěry v sebe a v život, ale také zodpovědností za své činy, myšlenky, pocity…. učením se cestě mírnosti a trpělivosti… nikdo to za mě nemůže udělat, mohu to dělat jen já sám, den co den, mám na to celý celý život….