O čem dnes přemýšlím: Mysterium Vánoc….. obdarování….

Vánoce jsou v našich krajích  již dlouho především zaměřené na hojnost  vyjádřenou hojností jídla a dárků… určitě je příjemné sejít se u vánočního stolu s blízkými, pojíst dobré jídlo, potom se přesunout k ozdobenému  stromečku a rozbalovat dárky… ale všeho moc škodí.. dobré jídlo ano, je to Dar, ale pokud je toho jídla příliš, přejídáme se, mícháme páté přes deváté… je nám potom těžko, tělo je nuceno vydat veškerou energii na trávení a tak přejedení končíme na gauči, je nám těžko, a po Vánocích si dáváme předsevzetí, že budeme hubnout… trochu směšné, ne?….

Podobné je to s dárky… určitě každého potěší, když pod stromečkem rozbalí pár dárků, ale pokud je dárků moc, ani si nejsme schopni užít radosti z nich, jen rozbalujeme, dárky valíme někam na hromadu a nedokážeme si užít úžasu a radosti z nich… čeho je moc, toho je příliš…

Dostat mnoho dárků, hmmm…. radost, asi ano… ale daleko větší radost je myslím z toho, když někoho obdarujeme a vidíme potom, jak se z dárku raduje, jak jsme mu udělali radost nejen tím, že něco konkrétního dostal, ale především překvapením…. a to může být opravdu často docela maličkost….

Mysterium Vánoc je podle mě především v tom, že se sejdeme, společně trávíme příjemné chvíle, vyjadřujeme tím sounáležitost a vzájemnou podporu a lásku…vděčnost za Dary Života, jako je zdraví,  domov, dostatek jídla, mír a klid ….a Naději, že se příští Vánoce sejdeme znovu…..To jsou největší Dary Vánoc….