Umění jídla…..aneb co mě napadá při slově jídlo…….

Umění nemá nic společného s krásou, ale s pravdivostí…..jen to, co je pravdivé, to je skutečné umění…vychází přímo ze Srdce umělce….. dobrý Kuchař, umělec umí dobře používat nůž… neseká, ale řeže, má respekt ke všemu, co vezme do rukou a má respekt k těm, kdož jeho jídlo budou jíst…..

Nevaří jen na základě toho, co se naučil, co nastudoval, ale používá svoji intuici, cit pro krásu, zodpovědnost a pokoru… připravuje jídlo jako by meditoval, medituje, jako by připravoval jídlo….

Dobrý kuchař nikdy nevaří, když se necítí dobře…. je si vědom toho, jak jeho stav ovlivňuje to, co vezme do ruky a to, co uvaří….

Dobrý kuchař je celým Srdcem a soustředěným duchem při vaření, nic nepromarní, ani čas, ani suroviny, dokáže připravit vše bez zbytečných zbytků, bez používání nepřirozených pomocníků, jako jsou dochucovadla, průmyslově připravované „instantní“ jíšky, omáčky, polotovary….

Jídlo není jen fyzickou výživou pro tělo, ale ovlivňuje i naši psychiku, náš celkový stav….

Tao říká: člověk může ovlivnit tělo prostřednictvím Ducha a také ovlivnit Ducha prostřednictvím těla….

Člověk by měl pečlivě, nikoliv ale dogmaticky a podle módních vln vybírat to ,co sní… pokud se udržuje v dobré celkové kondici – tedy je vyrovnaný, klidný, funguje jeho intuice a on si pak vybírá suroviny i postupy jejich zpracování “ správně“…. a jídlo mu prospívá….

K jídlu bychom od počátku měli přistupovat vědomě: jít nakupovat v dobré náladě, za vše poděkovat, připravovat jídlo v dobré náladě, jíst v klidu, pohodě, pomalu, dobře žvýkat, pociťovat vděčnost za to, co jíme…..

Umění jídla je uměním vybrat suroviny, uměním připravit jídlo, uměním jídlo naservírovat, uměním jídlo sníst….umění jídla je umění jídlo ani nepřeceňovat ani nepodceňovat….. Aloha!!!

img_3034