V období cuket, a švestek si můžeme udělat domácí lahůdku, kteou potom používáme do jogurtů, na palačinky, lívance….a třeba i na chléb s máslem…
Poteřbujeme:
1kg nastrouhaných menších ciket, pokud již mají viditelná zrníčka, tam ostrouháme jen dužinu a střed se zrníčky nepoužijeme
1kg švestek vypeckovaných
8 až 10 čajových lžiček jablečného pektinu
1,5 až 2 kg třtinového cukru
5 až 6 lžic práškového kvalitního kakaa
Trošku vanilky nebo vaniklového extraktu
šťávu z 1 citronu
rum
Postup:
Na dno kastrolu dáme asi 4dcl vody, přidáme nastrouhané cukety, pokrájené švetstky a za občasného míchání povaříme asi 20 minut, potom přidáme cukr, vanilku a kakao, vaříme ještě asi 15 minut, potom přidáme pektin, citronovou šťávu a důkladně promícháme a ještě 5 minut povaříme.
Horké plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru do vychladnutí a máme hotovo!