Rozmarýn voňavá čarodějka….

Rozmarýn je bylina, která v příznivých podmínkách dosahuje vzrůstu keře, ale můžeme ji také pěstovat v květináči na zahradě, na terase i doma.  Je nejen krásná a má nádhernou vůni, která je nezaměnitelná a báječně nám připomíná atmosféru Středomoří…. je to ale také báječná léčivka, která má mnoho vynikajících léčivých účinků.

Můžeme ji samozřejmě používat jako koření, dodá pokrmům specifickou chuť….. je výborná k ochucení různých druhů masa, zeleniny i sýrů….. nasyrovo, jen tak nasekaná, ale také při pečení, vaření i dušení…

Pokud větvičku vložíme do lahve s olivovým  olejem, získáme voňavé dochucovadlo salátů….

 

Můžeme z ní připravit voňavý čaj, který posiluje paměť, koncentraci, ale také zmírňuje špatnou náladu a dokonce i deprese. Upravuje trávení, pomáhá při nadýmání…. Podporuje činnost jater a vylučování žluči. Podporuje prokrvení pohlavních orgánů, proto napomáhá při potížích s otěhotněním, ale neměla by se používat v období těhotenství.

 

Odvar z rozmarýnu je vhodný i do koupele, regeneruje namožené svaly a pomáhá při revnatismu. Když nás pobolívá v krku, můžeme ji kloktat, ničí bakterie, které bolesti v krku způsobují. Odpuzuje hmyz, můžeme větvičky zavěsit do místnosti, také do skříní, abychom zabránili výskytu molů….