Sezona chřestu pro labužníky i pro posílení zdraví

Chřest je velice zajímavá zelenina, používali ji již staré kultury a vždy byl považován za jídlo luxusní, vytříbené a lahodné. Chřest je ale také velice prospěšný pro naše zdraví. Podporuje močový měchýř, léčí dnu a revmativmus. Můžeme se setkat s chřestem bílým nebo zeleným. Důležité je, any byl chřest tvrdý, lesklý, aby jeho „čepičky na první pohled vypadaly svěže“.

Před přípravou chřest opláchneme, opatrně oloupeme pod “ čepičkami dolů a pokud je spodek dřevnatý, tak jej odřízneme….

 

Z vršků chřestu připravíme hlavní chod, nebo předkrm:

Chřest a cherry rajčátky:

Na pánev dáme trochu olivového oleje, orestujeme na něm chřest a cherry rajčátka, osolíme a před podáváním můžeme ještě zakápnout šťávou z citronu a pár kapkami olivového oleje.

 

Chřest zapečený se šunkou a sýrem:

Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem, poklademe chřest, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, posypeme nudličkami šunky a strouhaným parmazánem, pečeme asi 15 minut.

 

 

Ze spodní části chřestu uvaříme polévku, chřestový krém:

Chřest nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle spolu s troškou cibulky. Potom podlijeme vodou, osolíme a vaříme až je chřest pěkně měkký. Potom opatrně rozmixujeme tyčovým mixerem, přidáme 30% smetanu, dochutíme mletým pepřem a provaříme. Podáváme s krutonky z housky opečenými na másle.