Dornova metoda a Breussova masáž

Dornovu metodu používám společně s dalšími metoda k upravení  nerovnováhy v těle, v tocích energií a tím i v psychice klienta.

Dornova metoda je jemná manuální terapie, při které dochází k návratu obratlů a dalších kloubů do správné polohy. Děje se tak za aktivní účasti nejen terapeuta a ošetřovaného. Současně se bezpečně uvolňují blokády v tkáních a toku energie. Následkem Dornovy terapie dochází k uvolnění nejen fyzických, ale i psychických blokád, které jsou nejčastější příčinou vzniku disharmonie v proudění energie, která se projeví v nedostatečném zásobení živinami, chybnými informacemi a váznoucí detoxikací v orgánech, tkáních a konečně v samotných buňkách. Dornova metoda je tedy terapií celostní, protože respektuje člověka ve všech úrovních, a proto se také ve všech úrovních projeví její účinek.

Při Dornově terapii se sval zaměstná jeho nejpřirozenější činností – pohybem a nemá tak potřebu se bránit, protože respektujeme jeho přirozenost a důležitost. S nově vzniklou skutečností, totiž uvedením kloubu do původní (správné) polohy, nebojuje, ale přijímá ji. Klient po domluvě s terapeutem potom doma následně cvičí jednoduchá příjemná cvičení, aby stav rovnováhy udržoval.

Dornova terapie tím, jak vyrovnává nerovnováhu v těle, zlepšuje  i prokrvování mozku a vyrovnává obě mozkové hemisféry, napomáhá například i dětem při poruchách pozornosti, hyperaktivitě a podobně.

Breussova masáž se obvykle používá na závěr Dornovy terapie, jako příjemné zakončení a doladění. Můžeme ale využít jejích účinků i na začátku, potřebujeme-li uvolnit příliš napjaté svalstvo. Ošetřuje se při ní lehkými tahy přímo páteř a meridián močového měchýře, čímž působíme uvolnění energetických bloků a snižujeme napětí jak ve fyzické, tak v duševní úrovni.

Použitím  třezalkového oleje, který zahřátím během jemné masáže prostupuje až k meziobratlovým ploténkám a usnadňuje jejich regeneraci.Breussova masáž je zároveň účinnou celkovou relaxací, může být použita samostaně k celkovému uvolnění a regeneraci.