Zeleninová caponata

Toto zeleninové jídlo může být hlavnm chodem, příloha třeba těstoviny, rýže či pečivo, nebo také přílohou k masu či rybě…

 

Potřebujeme:

Lilek, cuketu, cibuli, mrkev, kořenovou petržel, řapíkatý celer, červená kapie, petržel hladkolistá,  pasírovaná rajčata, olej, rozmarýnový ocet, třtinový cukr, sůl, tymián, nejlépe čerstvý.

Postup:

Nejdříve si krátce povaříme v osolené vodě pokrájený celer, vyndáme do mísy…. potom petržel a mrkev nakrájené na kolečka, lilek a cuketu nakrájíme na čtvrtkolečka posolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Potom z vypocené zeleniny slijeme vodu a nejdříve orestujeme na oleji lilek, pěkně dohněda… dáme do mísy… pak orestujeme cuketu, potom ještě kapii a petržel. Nakonec vše ve velké pánvi podusíme  krátce s pasírovanými rajčaty, ochutíme rozmarýnovým octem, třtinovým cukrem a tymiánem.

Dbáme na to , aby zelenina byla pěkně lehce al dente, především celr a mrkev a petržel…