Sedmikráska pro zdraví, krásu a radost….

Sedmikráska je květinka, kterou zjara vidíme všude kolem sebe…. mnozí majitelé zahrad ji považují za plevel v trávníku a hubí ji…. prosím, nehubte sedmikrásky! Nejen že zkráškují jinak fádní trávníky na pěstěných zahradách, ale jsou to i léčivky!

Zcela jednoduše ji prostě můžeme utrhnout a sníst květ…. jedlé jsou i její lístky, můžeme je přidat do salátů.

Z květů sedmikrásky můžeme připravit nálev – čerstvé květy opláchneme a dáme do džbánu s pramnitou vodou přes noc louhovat, potom pijeme.

Květy můžeme také usušit a potom z nich dělat čajík.

Pokud budeme mít dost trpělivosti, nasbíráme  asi 500 květů, propláchneme vodou, zalijeme 750ml horké vody, přidáme dva oloupané pokrájené pomeranče a necháme 24 hodin stát.

Potom scdíme přes plátínko, vymačkáme a přidáme 750g třtinového cukru a povaříme asi 20 minut.

Horké lijeme do čistých sklenic, dáme pod víčko a uchováme v temnu a chladu.

 

S čím nám sedmikráska pomáhá?

Má protizánětlivé účinky, dezinfikuje, sklidňuje sliznice, podporuje odkašlávání, mírní astma. Uvolňuje také křeče, třeba při menstruaci. Zklidňuje i naši pokožku, můžeme se nálevem z ní omývat. Odvar z květů použijeme na čištění a zklidnění pleti… Rozmačkané květy přikládáme na podrážděnou pokožku, na vyrážku, na bércové vředy.

 

Užívá se nálev z čajové lžičky až lžíce na šálek vody dvakrát až třikrát denně. Pokud jsou při ruce, pomáhá i rozžvýkání několika čerstvých kvítků, jejichž chuť je celkem příjemná. Květy také vylepšují nejen vlastnosti, ale i vhled bylinných čajových směsí.

Odvar z květů je také výborným k obkladům unavené pleti i k celkovým osvěžujícím koupelím.