Pijme čerstvé bylinky

V jarním období roste spoustu bylinek, můžeme  toho využít toho a používat je k přípravě nápojů:

Macerování ve vodě: čerstvě natrhané byliny opláchnout vodou, dát do džbánu zalít pramenitou vodou a nechat 1 až 3 hodiny macerovat…potom pijeme

Zápar: byliny dáme do konvice nebo do hrníčku, zalijeme vodou 70stupňů teplou, necháme asi 5 minut a potom pijeme

Takto můžeme připravovat jednodruhové nápoje – máta, meduňka, třezalka, bez, lípa, kopřiva., šalvěj, maliník, ostružiník,jahodník., svízel…..nebo i bylinky míchat…..

 

jahodník – při průjmech, na osvěžení žaludku….plody podporují játra

svízel – při horečkách, podporuje močové ústrojí

třezalka – uklidňuje, snižuje podrážděnost

levandule – bolesti hlavy, nervozita, trávící potíže

máta – nechutenství, cestovní nevolnost, trávení, nadýmání, migréna, horečka

meduňka – deprese, zažívací potíže, nachlazení

ostružiník, maliník – bolesti v krku, afty, průjem

šalvěj – trávení, játra, krevní oběh, celková slabost

bez černý – horečka, katary horních cest dýchacích, kombinovat s mátou….

jetel luční –  květ – čistí tělo, kašel, prevence rakoviny

mateřídouška – nachlazení,  odkašlávání,podrážděný žaludek

podběl – dráždivý kašel, nachlazení, chřipka