Pampeliškový med

 

Pampeliška, smetánka lékařská je nejen krásná, ale také velmi výborná léčivka….

Stačí pohled na louku rozkvetlých pampelišek a chnury jsou pryč, celý život se prozáří…

Pampeliška má příznivé účinky na játra, močové cesty, ledviny, podporuje tvorbu a vylučování žluči, upravuje metabolizmus, působí močopudně, pomáhá vyvolat zpožděnou menstruaci.

Nejúčinější je odvar z kořene – sbírat před květem

Listy můžeme používat celé její vegetační období – do salátů, udělat výluh, zápar, květy můžeme použít na výrobu výborného medu

Med z pampelišek: 400květů, 1,5 až 2 litry vody, 1,5 až 2 kg cukru – njelépe třtinový, 2 citrony, nebo citron a pomeranč

Nasbírané květy zbavíme broučků – vyfoukáme—- dáme do vody, přidáe oloupané nakrájené citrusy a vaříme 15 minut. Necháme potom stát 12 až 24 hodin. Potom  scedíme přes cedník, nebo plátno, přidáme cukr a 1,5 hodiny za stálého míchání vaříme na mírném ohni… med by měl zhoustnout… táhnout se. Uskladníme pod víčko, pokud víčko dobře drží, med vydrží až do jara, chcemeli mít jistotu, můžeme ještě sterilovat na 80 stupňů.