Bez černý a jeho využití

Bez černý býval nazýván “ úplná lékarnička“ pro své široké léčivé vlastnosti. V době květu můžeme květy nasušit, udělat z nich sirup, limonádu….Bez zahřívá a vysušuje. používá se při katarech a zbavuje od hlenu, má močopudné  a projímavé účinky. Květy se hodí při horečkách, působí potopudně, pomáhají při senné rýmě, je dobré začít užívat již v na konci zimi, než začnou být pyly.Bez má také protizánětlivé účinky. Jeho plody obsahují hodně vitamínu A a C. Čaj pijeme při nemocech plic a horečkách,můžeme kombinovat s mátou peprnou. Na zanícené bolavé oči je dobrý vychlazený čaj dobře přecezený jako obklad nebo oční lázeň. Při bolestech v krku a zánětu mandlí chladným čajem vyplachovat ústa a kloktat.

Limonádu připravíme ze tří litrů vody, 2 lžic třtinového cukru, pár kapek citronové šťávy a 10 až 15 květů bezu, vše necháme macerovat 2 dny, potom scedíme a pijeme. Pokud sterilujeme v lahvích, vydrží až do zimy.

Když máme čerstvé květy bezu, můžeme je přelít horkou vodou a máme skvělý čaj, dobrý i vychlazený. A můžeme jej použít i jako výbornou pleťovou vodu pro osvěžení pokožky.

Z plodů můžeme připravit marmeládu, ale potřebujeme k tomu dost trpělivosti….