Proč meditovat

Náš život je plný stresu, který na nás působí zvenčí, protože necháme na sebe působit různé tlaky: musíme toho tolik stihnout, máme málo času. Musíme podat patřičné výkony, musíme vydělat dost peněz, musíme toho tolik poplatit a nakoupit, musíme kontrolovat své blízké, máme spoustu obav v mnoha směrech, necháme se zahlcovat informacemi, které s námi fakticky vůbec nesouvisí,…. A potom je to tlak, pod který se dostáváme sami, jsou to naše bloky a traumata, o kterých většinou vůbec nevíme. Přesto nás na nevědomé úrovni také velice ovlivňují.

A stres je to, co nám odebírá energii, přináší nám nemoci a bolesti. Kde je pomoc? Pomoc máme sami ve svých rukách. Můžeme používat metody, které nám pomohou nepodléhat tolik stresu a sami se do něj zbytečně neuvádět.

Meditace je cestou k tomu, abychom se lépe cítili, abychom byli po všech stránkách zdravější. Meditovat můžeme sami, nebo ve skupině. Skupinová meditace  má tu výhodu, že se násobí efekt zklidnění každého účastníka a vzájemně se předává. Dále při skupinové meditaci je větší šance, že se neroptylujeme, nevzdalujeme z bdělého stavu do stavu běžného. Typů meditací je mnoho, můžeme se některou meditaci přímo naučit a potom ji praktikovat, nebo můžeme meditovat prostřednictvím inspirace, to tehdy, když již s myslí delší dobu pracujeme, po určitých zkušenostech. Meditace rozhodně není cílem. Meditace je nádhernou, příjemnou cestou k lepšímu prožívání běžného života.