Recepty s použitím kustovnice čínské

Nápoje:

Čaj 1….30 plodů kustovnice přelijeme horkou vodou /500ml/, necháme vylouhovat asi 5 minut, můžeme přisladit medem.

Čaj 2…..Několik plodů kustovnice můžeme přidat do čaje z čerstvého zázvoru, do šípkového čaje, do čaje z květů jetele,…

Čaj 3……. listy čerstvé meduňky spaříme horkou vodou, přidáme několik plodů kustovnice, necháme 5 minut louhovat

Nápoj z kustovnice na osvěžení: 30 až 50 plodů kustovnice nacháme macerovat v 1 litru vody, zhruba 30 minut, přidáme lžíci třtinového cukru a trošku citronové nebo pomerančové šťávy.  Nabobtnané plody scedíme a můžeme je použít k ochucení jogurtu.

Ovesné hrudky s kustovnicí: Potřebujeme: 2 hrstky kustovnice, 200g másla, 250g ovesných vloček, 150g hladké mouky, 2 vejce, med nebo třtinový cukr, hrst rozinek, hrst strouhaného kokosu, vanilkový cukr. Kustovnici namočíme do vlažné vody asi na 10 mintu, scedíme, nasekáme spolu s rozinkami. Utřeme máslo, vejce a cukr nebo med, přidáme vanilkový cukr, postupně zapracujeme mouku a vločky, nakonec přidáme kustovnici, rozinky, kokos. Lžicí vytváříme hrudky, poklademe je na vymazaný plech, pečeme ve vyhřáté troubě na 180st cca  15 až 20 minut podle velikosti hrudek.

Ovocný salát s kustovnicí:  Hrstku plodů kustovnice přelijeme vlažnou vodou, necháme nabobtnat, scedíme.Do misky nakrájíme čerstvé ovoce, trochu osladíme medem nebo třtinovým cukrtem, přidáme kustovnici, posypeme oříšky a semínky slunečnice a tykve.

Moravské koláče s kustovnicí: klasické moravské koláče ozvláštníme tím, že do tvarohu na náplň koláčů dáme místo rozinek nabobtnanou kustovnici