Jak posílit organismus před zimou

Podzim je již skutečně tady a i když se nám nelíbí jeho ranní sychravost, plískanice a zkracující se den, nezbývá než to přijmout. Jsme součástí přírody a střídání ročních období v našich zeměpisných podmínkách je zkrátka realita.

Abychom ale toto období prožili co nejlépe, ve zdraví a pohodě, měli bychom  mu některé věci v  běžném životě přizpůsobit.

Zařadit například pití zázvorového čaje, mít doma připravený květ slézu, který je výborný na odkašlávání, květy bezu černého, působí antibakteriálně a potopudně, yzop lékařský  rozpouští hleny, kloktat šalvěj pomůže   při bolestech v krku.

Výborná je česnečka, ale pozor na dráždění žaludku, vždy by se k ní mělo jíst pečivo.

Na posílení imunity si připravíme zázvorový med: v medu rozmícháme strouhaný zázvor. Užíváme po lžičkách.

Proti podzimním depresím pomáhá ořechová medová pomazánka: strouhané ořechy smícháme s medem, mažeme k snídani na pečivo.

I když je pošmourné počasí, chodíme na procházky, větráme doma, spíme v nepřetopené místnosti, sprchujeme se chladnou vodou.

Pochmurné myšlenky zaženeme třeba automatickou kresbou zážitků z léta, nebo posloucháním Vivaldiho či Mozarta.

Nevnímáme tlak reklam, které nám již od října vnucují předvánoční shon a nákupy. Necháme si přípravu až na Advent, a nezkracujeme si zbytečně život stresem. Podzim je krásné období, četba zajímavé knížky, dobrý čaj, to vše podbarvené deštěm za oknem ….a co nám chybí, nic!