Úplněk 8. dubna 2020

Letošní dubnový úplněk nastane na Škaredou, Popeleční  středu 8. 4. 2020 kolem půl páté ráno.

Měsíc bude v postavení Vah, slunce v Beranu. Dvě protichůdná znamení a živly: Vzduch a Oheň. Oheň bez vzduchu nebude hořet, při přemíře Vzduchu , například když do ohně fouknete, uhasne. Vzduch může Oheň ohřát, ale také přehřát, přesušit. Pokud oba budou v rovnováze, bude to příjemné a prospěšné.

Škaredá středa je důležitým dnem křesťanských Velikonoc. Je to symbolicky den, kdy Jidáš zradil Ježíše.

A celý tento příběh nám připomíná, že člověčí sobectví, touha po vlastním prospěchu, také strach a podlost jsou vlastnosti, které v každém z nás asi dřímou. Jen my sami máme možnost s nimi bojovat, nedovolit jim aby nás ovládaly. 

Ale příběh Jidáš nás také učí odpouštět. Nedovolit nenávisti, zlobě, aby nás zachvátily. 

Název Popeleční středa nám připomíná pomíjivost našeho Bytí zde na Zemi, dává nám šanci si uvědomit a přijmout, že smrt je přirozenou součástí našeho života, že ji nelze vytěsnit, ignorovat ani zakázat.

Od našeho narození je smrt přítomna v životě každého z nás.

Vážit si života, ctít život, ale také se na smrt připravit, nebát se jí, smířit se s konečností našeho života a tak se zbavit zbytečných omezení, kterými je strach a odpor.

Tato témata nám přináší letos nejen Škaredá středa, ale také tento  úplněk.

Vlastně nám situace, ve které nyní žijeme dává možnost zastavit se, zamyslet se nad těmito tématy, zkusit najít v sobě schopnost odpustit a odpouštět.

Na úrovni orgánů jsou to ledviny, močovod, močový měchýř, žíly, kůže , slinivka, které by měly být v naší péči. Ledviny a močové ústrojí souvisí s prožíváním vztahů, s obranyschopností, kůže tvoří vnější hranici našeho těla a také je to místo, kterým se dotýkáme s ostatními, pohlazení, něžný dotyk, to je to, co naší kůži a nejen jí prospívá. Slinivka ovlivňuje naše trávení, podpoříme ji třeba tím, že do stravy přidáme topinambury, které nyní můžeme vykopat ze země.

Pokud ve dnech kolem tohoto úplňku bude pěkné počasí, můžeme si užít koupele někde v rybníce nebo potoce. Koupel nás osvěží a očistí nejen fyzicky, ale také energeticky a psychicky. Zkusme překonat svoji pohodlnost a rozmazlenost a porojděme se bosýma nohama v jarní trávě, mechu i jehličí. Nechme kamínky promasírovat naše chodidla. Přitom zhluboka dýchejme a radujme se z přírody, která již voní jarem!