Kouzelné oregano, neboli dobromysl vynikající pomocník z přírody!

Oregano, česky dobromysl je nenápadná bylina , původně divoká, rostoucí ve Středomoří. I u nás ji pěstujeme a používáme.

Je to kouzelná bylina, patřící mezi  Svatojánské kvítí. Natrhaná v tuto kouzelnou noc se věší na příbytek a chrání lidi i zvířata před nemocí.

Mě se moc líbí její český název DOBROMYSL.

Dobrá mysl, je mysl naplněná smysluplnými myšlenkami: naděje, sounáležitosti, dobroty, vzájemnosti, pokory, soucítění, radosti, důvěry, odpovědnosti…… a není v ní prostor pro strach.

Strach nás jen oslabuje, obírá o zdravý rozum a potom se chováme zmateně, špatně se rozhodujem špatně vyhodnocujeme situace a děláme někdy i fatální chyby.

Pojďme tedy použít oregano, dobromysl, abychom si zlepšili mysl a navíc si pochutnali!

Nyní čerstvou dobromysl, oregano asi nenajdeme, použijeme tedy sušenou. Pokud ji nemáte nasušenou z loňského léta, koupíte ji v obchodě zcela běžně.

Dobromysl je součástí také provensálské směsi koření.

Dobromysl můžeme použít k dochucení salátů, polévek, slaných koláčů, restované zeleniny i pomazánek.

Můžeme si připravit oreganový olej: do čisté sklenice nasypeme trochu oregana, zalijeme olejem, necháme několik dní odležet a máme ochucený olej třeba na saláty. Můžeme jím zakapat těstoviny, potom jen posypat dobrým sýrem a je rychle chutně uvařeno.

Dobromysl pomáhá při kašli, bolestech v krku, bolestech hlavy, zlepšuje trávení a má příznivý vliv na naši psychiku.

Používá se také oreganový olej, ten kvalitní můžeme nakapat na kapesníček a inhalovat, použít do aromalampičky a provonět jím a vyčistit prostor.

Můžeme si provonět prostor dobromyslí, posadit se, užívat si její vůně a klidu, který se v nás rozhostí! Aloha!