Nenechme si ukrást Vánoce a Advent!

Řeknete si: divný titulek článku….

Možná divný titulek, ale ještě divnější podle mě je, že si necháváme krást Vánoce a celý Advent.

Kdo a jak nám je krade?

Přece to, jak se každým rokem prodlužuje  a zesiluje „marketink Vánoc“.

Reklama na  vánoční nákupy a přípravy Vánoc na nás útočí  již od října. Vánoční výzdoba nákupních center a obchodů je v plné kráse již od samého začátku listopadu.

Copak všichni zapoměli, že je nějaký Advent? Že terpve Adventem začínají přípravy na Vánoce?

A že přípravy na Vánoce není zběsilé nakupování dárků a potravin, abychom se zahltili věcmi a jídlem? Když vezmeme tradici Vánoc z křesťanského hlediska, je to oslava narození dítěte v Betlémě, dítěte, které přišlo na svět, aby nám zvěstovalo poselství Světla a Lásky!

Ne poselství co největšího finančího  zisku  na straně jedné a na straně druhé hodiny strávené  lítáním po nákupech, plněním lednic, které vyvrcholí úžasem  nad hromadami dárků u stromečku. Po tom, co jsme se přejedli  při štedrovečerní večeři.

Z hlediska předkřesťanského je to oslava  zimního Slunovratu, tedy pomalého  návratu Světla, přemožitele tmy a chaosu, oslava života spojená se zapálením ohně, u kterého se sedělo celou noc, protože nesměl zhasnout až do svítání. Tak se zajistilo, aby tma a chaos byly přemoženy světlem. 

Tato nejdelší noc v roce měla kouzelnou moc. Země se otevírala, aby vydala těm, kdož jsou „čistí“ své poklady. Věštila se budoucnost, svobodné dívky mohly zahlédnout ve vodě ve studni svého nastávajícího. I pro nás dnes může být tato noc kouzelná! 

S Vánoci a zimním Slunovratem je spojeno mnoho tradic a rituálů.

Co kdybychom trochu méně běhali po nákupech, trochu méně uklízeli své byty a domy a více si uklidili sami v sobě, zklidnili se, ztišili, uvědomili si, že jsme součástí něčeho neopakovatelného, něčeho, co nemusíme ničit svojí nemocnou touhou co nejvíce získat, urvat pro sebe, co nejvíce spotřebovat…

Co když si naopak zkusíme uvědomit, za co všechno můžeme být vděční, nejen materiálně, ale také ve vztazích, nejen k lidem kolem sebe ale také k přírodě a všemu živému, co tu s námi na naší Zemi přebývá!

Přeji Vám, aby Vy jste nebyli těmi, kterým Vánoce a Advent ukradnou! Máme to ve svých rukách! Amen