Rybíz, skromný keř našich zahrádek…..

Rybíz je na našich zahrádkách běžným keřem, většinou ho považujeme za takové obyčejné letní ovoce, které dáváme do koláčů, do marmelád, do šťáv…

Podívejme se na rybíz jako na velice skromnou a prospěšnou dřevinu….

Bobule všech rybízů obsahují vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek.

Černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleroze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemeroidech, křehkosti a lámavosti cév.

Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečky a celkově posilují, proto jsou vhodné při nachlazení a chřipkových onemocněních, v rekonvalescenci po delší nemoci a nebo prostě jenom tak – jako prevence a zdravé pití pro děti a starší lidi. Plody také díky obsahu antokyanových barviv a provitamínu A příznivě ovlivňují zrak, jsou užitečné při šerosleposti nebo unavených očích.

Listy léčí průjem, mírně snižují krevní tlak, používají se do směsí při zánětech ledvin a močových cest nebo na křehké cévy. Nejvíce účinné jsou mladé listy, které se zrovna rozvíjejí z pupenů.

Já miluji koláče s rybízem,dělám s ním i moravské koláče, frgále, litý koláč a drobenkou…. zavařenina z červeného rybízu do které kápnete trošku rumu je vynikající nejen na palačinky, ale také na svíčkovou místo brusinek…