Co je vlastně pro „nás“ důležitější?……. náš okamžitý osobní prospěch, nebo to, co přináší prospěch obecnější a dlouhodobý?…

Trošku dnes filozofuji….. a přišlo mi se o to s vámi podělit… snad budu srozumitelná:

 

Praktický příklad: domluvíme se s manželem na výletě, do přírody, s koupáním v přehradě,  s opalováním…mám nové krásné šatičky, a botičky, chci si to užít. Naplánujeme výlet a společně se na něj těšíme.

Ráno se nás probudí bubnování deště na střechu, kouknu z okna a leje a leje, zataženo všude kam dohlédnu, ochladilo se!

Tak a je to! Náš plán nezrealizujeme! 

Mám dvě možnosti jaké zaujmout stanovisko v nastalé situaci:

  1. Naštvu se, v pocitech že všechno stojí za….. mám smůlu, krásné šaty zůstanou ve skříni, z výletu nic nebude, život je těžký, samé překážky, no vytvořím si pořádnou depku a mohu ji znásobit ještě tím, že hledám viníka třeba v nemožných meteorolozích, kteří mě navnadili předpovědí a teď takové neštěstí! A prožiji den plný hořkosti, zloby, křivdy, no hrůza….a podaří se mi to přetáhnout i do dalšího dne….
  2. Nebudu se bránit počátečnímu zklamání, prostě si na něj dám právo, ale mám přece nějkou vůli, ta mi pomůže do toho nespadnout. Udělám 3 pořádné výdechy, to mi pomůže vydechnout ty emoce a použiji selský rozum s přídavkem pokory. Déšť potřebujeme, příroda potřebuje vláhu, vodu, deštivý den vše osvěží, to je důležitější než mé nové šaty a výlet s opalováním a koupáním. Vždyť  ho můžeme uskutečnit někdy příště. A mohu si číst, povídat s mužem, trošku relaxovat a jít se projít třeba pod deštníkem v holinkách.

Ten první postoj mi zkazí celý den, odebere mi energii… tak si vlastně neprospěji.

Druhý postoj mi naopak dodá energii – pružnosti, tvořivosti, pokory a vděčnosti…  a navíc přece potřebujeme vodu, potřebujeme, aby byla úroda….a to je opravdový prospěch nejen ten zúžený,  okamžitý.

Přeji Vám dostatek pružnosti, tvořivosti a pokory i v daleko zdánlivě těžších situacích než je tato výše popsaná.  A věřte, že to praktikuji a už dlouho a přináší to úlevu, zdraví a více radosti do života! Krásné dny! Aloha!