Rybíz….výborný a zdravý….právě dozrává…

Rybíz je zcela běžný keř na našich zahrádkách…. jeho bobule  obsahují mnoho vitamínů:  C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek.

Černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleroze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemeroidech, křehkosti a lámavosti cév.

Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečky a celkově posilují, proto jsou vhodné při nachlazení a chřipkových onemocněních,   díky obsahu provitamínu A příznivě ovlivňují zrak, jsou užitečné při šerosleposti nebo unavených očích.

Listy léčí průjem, mírně snižují krevní tlak, používají se do směsí při zánětech ledvin a močových cest nebo na křehké cévy. Nejvíce účinné jsou mladé listy, které se zrovna rozvíjejí z pupenů. Z těch můžeme připravit i tinkturu. Pokud ale nechceme narušit vývoj plodů, můžeme listy sbírat až v červenci po uzrání a sklizení plodů, potom je používáme do směsi s jinými bylinkami spíš jako podpůrný lék.

  • Nálev z listů – 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 1 vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, pijeme 2-3x denně. Používáme mladé listy.
  • Nálev z plodů – 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme přejít var a 15 minut vyluhovat, pijeme 3 šálky denně.
  • Marmeláda – připravíme běžným způsobem, já do ní přidávám i pár snítek máty nebo meduňky a někdy také pár meruněk a jablek……
  • Vynikající jek koláč s drobenkou, bublanina, můžeme jím posypat krupicovou kaši, udělat z něj tvarohový dezert…..