Co je to opravdu ..ekologické a bio….a co je jen marketink a tvrdý byznys…

Občas mě něco tak napadne a někdy mám potřebu se o to podělit s Vámi…. dnes mě tak napadlo, potom, co jsem na jednom trhu viděla údajného producenta zeleniny vyhazovat do směsného kontejneru několik beden zvadlé zeleniny potom, co sotva zaparkoval, aby začal vybalovat zboží… Prostě nemohu věřit tomu, že to vypěstoval, protože proč by do auta nakládal povadlou a téměř hnijící zeleninu, když by logicky naložil čerstvou, kterou sklidil a tu zvadlou by dal na svůj kompost…  prostě asi někde nakupuje zeleniny kdovíjaké kvality  a ani ji nepřebírá a nechává v autě jak přejiždí z jednoho místa na druhé… no ale lidé asi chtějí být stále klamáni….

Co to opravdu je ekologický přístup k životu a k produkci potravin, ale i k jejich spotřebě, co je to bio a co pod těmito pojmy skutečně je… selským rozumem a vlastní zkušeností nemohu nevidět pod často používanými pojmy ekologické, bio, … a podobně, nacházet  jen vlastně klasickou marketinkovou manipulaci ke zvýšení zisku.

Je opravdu ekologické a lidem i přírodě prospěšné když dovážíme ovoce a zeleninu z dalekých krajin v období, kdy u nás prostě ještě neroste?…. Představím si ty kolony kamionů a množství letadel, které převážejí často podtrženou zeleninu a ovoce a potom pod plynem dozrávající, aby dobu, než se dostane ke spotřebiteli „přežila“…. určitě si ráda v zimě občas koupím nějaký citron, pomeranč, banán, ale jen na zpestření jídelníčku, ale  my v zimě prostě jíme jablka, brambory, mrkev a zelí vypěstované přirozeně u nás a uskladněné ve sklepě….

Nějak mi neladí návody, které mě nabádají cpát se celoročně avokádem, které mimochodem mám moc ráda, ale opravdu jen občas ho zakoupím…., nebo ananasem a podobnými zázraky, které mi zaručí zdraví a krásu…. prostě obvykle sáhnu radši po kysaném zelí…. a po tom, co u nás právě roste…

Mám už tak nějak naučené i chuťové buňky, že mě nelákají rajčata bez chuti pěstovaná bůhvíjak a bůhvíkde… ale počkám si na rajčátka vypěstovaná u nás,  přirozeným a štrným způsobem,i když vegetační obodobí je tady kratší než někde v jižních státech….

Připadá mi ekologické spotřebovávat to, co se vypěstuje nejblíže u mě a nemusí to cestovat stovky kilometrů a tudíž zatěžovat životní prostředí….

Kdybychom trochu ubrali na množství potravin, které nakoupíme a potom třeba ani nespotřebujeme a vyhodíme, nemuselo by se toho tolik pěstovat a příroda by si oddechla a následně i my lidé bychom si oddechli s ní….

Často je státem podporované a tudíž i finančně výhodnější pěstování monokulturní, jednodruhové, ale půda se tím velice zatěžuje… vždyť stačí vzpomenout si jak naši předkové praktikovali trojpolní systém, protože věděli, že půda si musí odpočnout a že není dobré, sázet stejné plodiny na pole rok co rok….

Stále nás dostihuje démon kvantity, která je samozřejmě vykoupená nízkou kvalitou….ale máme to ve svých rukách, zda se jím necháváme ovládat, nebo si zachováme skrze zdravý rozum i svobodu a tedy i zdraví… nenecháme se manipulovat s kupovat a spotřebovávat zbytečně…

IMG_2447