Loket – perla mezi hrady…..

IMG_2350

Hrad Loket je podle mého  nádhernou perlou na náhrdelníku českých hradů… a navíc je situován v  prostředí Slavkovského lesa … tyčí se nad řekou Ohří obklopen krásnými listnatými tajemnými  hvozdy Slavkovského lesa….

Městečko Loket obklopující hrad, je půvabné, jakoby se zde v dobrém slova smyslu zastavil čas … do městečka se dostanete po mostě vedoucím přes řeku Ohři a celé jádro městečka je vydlážděno původními nepravidelnými kostkami…. domy jsou opraveny citlivě a dokonce na náměstí s morovým sloupem a dvěma kašnami zůstalo několik stromů…. jejich zeleň přímo laská naše oči….. na náměstí je několik příjemných restaurací a kaváren, v jedné si můžete koupit nejen raw koláč, ale také krásné keramické hrníčky, šperky a obrazy od místních umělců….

Pokud máte chuť, můžete se vydat na příjemnou procházku po břehu Ohře a kochat se přitom jak pohledem na hrad a městečko pod ním, nebo se uklidňovat pohledem na listnaté lesy nad opačným břehem řeky… Po báječném dni se můžete občerstvit v malém pivovaře Florián, kde vaří pivo ze sladu, který si sami udí… a vůně se šíří kolem podobná vůni kadidla…

A pokud chcete pokračovat v cestě po dalších hradních perlách, můžete pokračovat do Bečova nad Teplou, kde je vystaven nádherný relikviář svatého Maura……navíc tam dětem půjčují kostýmy princezny či prince, aby si celou prohlídku užily jakoby se přenesly o několik století zpět….

Než dojedete do bečova, doporučuji zastavit se v Horním Slavkově a odtud se vydat příjemnou procházkou na „šibeniční vrch“ nad městem…. kdysi šibenici stavěli na kopci, který se tyčil nad městem, aby příchozí byli varováni, že kdo překčočí zákony, bude hned potrestán….