Předjaří a jeho Devatero…..a příprava na příchod jara

Předjaří je období, kdy vláda Zimy pomalu končí, končí i doba tmy, chladu,… je to doba kdy Jaro ještě nepřišlo, ale všichni ho již cítíme v přírodě, ve vzduchu, slyšíme zvuky, které k jaru patří: švitoření ptáků, zurčení potůčků, které rozmrly a jejichž voda teče, proudí, očišťuje vše, kudy protéká…. den, doba světla se prodlužuje, ráno se nám lépe vstává a večery jsou kratší, vše procitá, probírá se po zimě….

Ale pozor, Jaro ještě nepřevzalo vládu, tu stále ještě drží Zima…. proto bychom podlehnout euforii, že Zima je pryč… a potom, když ještě ukáže svoji sílu v podobě ochlazení, nebo sněžení…., nepropadnout zklamání… vše má v přírodě svůj Řád, a když my lidé tomuto Řádu nebudeme odporovat, zbytečně nebudeme ztrácet energii – mentální, poctovou ani fyzickou….

Předjaří je doba příprav na Jaro…jak se na Jaro připravovat? Třeba tak, že otevřeme skříně a šuplíky, podíváme se ,co tam je skryto, zhodnotíme, zda to nejsou nepotřebné věci, které jen uchováváme a přitom již nepoužíváme… zbytečného se zbavíme, to, co si mecháme pěkně protřepeme, provětráme a znovu uložíme do skříní a šuplíků…

Stejný úklid bychom měli udělat i v oblasti menateriální – ve vzatzích, v myšlenkách, v emocích… vše, co udržujeme v našem životě pouze ze vyku, ze strchu, z pohodlnosti, bychom měli odložit, ukončit a udělat prostor pro nové, pro to, co nám opravdu přinese užitek, radost, naplnění.

Ten pořádek v materiání oblasti se dělá lépe, snadněji… pořádek ve vztazích partnerských, rodinných, pracovních…. je udělat těžší…..to souvisí s našimi strachy, s naší strnulostí…. ale Předjaří je právě tou pravou dobou, kdy toto můžeme udělat…

Dělat úklid bychom měli i v oblasti našeho způsobu života. Zamyslet se, zda máme dostatek přirozeného pohybu, zda trávíme dost času na čerstvém vzduchu, zda jíme to, co nám dává opravdu energii….

Měli bychom se zaměřit i na pravidelnou mentální hygienu, pravidelně se učit relaxovat, uvolňovat emoce, uvolňovat celé tělo….

Co konkrétně můžeme v Předjaří pro sebe udělat?

1/ Zkusit vstávat o pár minut dříve a alepsoň 5 minut věnovat dechovým a uvolňovacím cvičením.

2/ Každé ráno se omýt do půl těla  studenou vodou, nebo si dát studenou sprchu…

2/ Zvyknout si pít ráno vodu se lžičkou solanky z himálajské soli

3/ Zkusit alespoň  jeden den v týdnu držet odlehčovací den: nejíst maso, výrobky z něho, pečivo sladkosti… ale jíst jeden den jen ovoce, zeleninu, luštěniny…

4/ Jednou za měsíc zařadit půst od jídla… prostě jeden den nic nejíst….

5/ Zvyknout si před usnutím den uzavřít třeba tímto způsobem: Děkuji za den který právě končí, za vše co mi dal i vzal, odevzdávám se spravedlivému spánku.

6/ Zkusit dávat do pozdravu „Dobrý den“ skutečnou energii přání dobrého dne, do poděkování pocit vděčnosti…

7/ Zkusit místo kritizování sebe i druhých chválit sebe a následně i druhé…

8/ Zkusit přistupovat k řešení situací jako k výzvám, jako ke hře, tvořivě a s lehkostí

9/ Zkusit se učit v pravou chvíli říci ANO a také v pravou chvíli říci NE…

 

Krásné Předjaří všem! Aloha!!!