Sedmikráska a hluchavka pro krásu i zdraví

Kvetou nyní sedmikrásky a hluchavky, nezapomeňme si vzít na procházku do přírody něco, do čeho bychom si sedmikrásky a květ hluchavky nasbírali….

Sedmikráska zlepšuje látkovou výměnu v játrech, tedy pročišťuje organizmus, pomáhá zlepšovat fuknci žlučníku, dýchací potíže, při kašli i alergiích  zmírňuje i kožní onemocnění ,má protizánětlivé účinky a pomáhá při bolestech hlavy,…. Můžeme si přímo z čestvě natrhané sedmikrásky udělat čajík, ale nezapomínejme, že voda nemá být teplejší než 80 stupňů…. můžeme květy sedmikrásky ozdobit salát, polévku.

Ze sedmikrásky můžeme připravit báječný sirup: asi 0,5 litru květů sedmikrásky smícháme s 1 litrem vody a  necháme mecerovat 12 hodin, potom  přidáme 0,75kg třtinového cukru a po,alu vaříme až je sirup pěkně hustý. Dáme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru do vyhcladnutí… takto připravený sirup nám vydrží celý rok…

Na kožní ekzémy pomáhá tento sedmikráskový zázrak: hrst květů zalijeme asi 5 lžícemi čistého alkoholu / slivovice, vodky, lihu/ a necháme ve tmě 14 dní macerovat, potom přes plátýnko scedíme a místa, kde je ekzém potíráme 3x denně.

 

Hluchavka, její květ má protizánětlivé účinky, odvodňuje, usnadňuje odkašlávání, podporuje trávicí systém, je výborná pro nadýmání. Z hluchavky většinou používáme květym ale můžeme použít i listy, stejně jako listy kopřivy do salátu, do špenátu, do polévky…..Pokud jsme dost trpěliví při sběru květu, můžeme připravit hluchavkový sirup, který výborně pomáhá při kašli a rýmě. Asi 0,5 litru květu hluchavky dáme macerovat do 0,5l vody na 12 hodin, potom přidáme asi půl kila třtinového cukru a vaříme až je sirup hustý. Opět dáme do klenic, uzavřeme, otočíme dnem nahoru než sirup vystydne.