Jak souvisí začátek roku Kozy či Ovce s našimi orgány

18. února 2015 začal podle čínské tradice rok Kozy, Ovce…na které orgány se máme nyní především zaměřit? Především na oblast jater, plic a enrgii trojitého ohřívače.

 

Játra náleží elementu dřevu a z ročních období k jaru. Jejich vnějším vývodem jsou oči. Z tkání k nim patří šlachy a vazivo. Tekutinou, kterou ovlivňují, jsou slzy. Dráha jater jako jinová dráha dolních končetin začíná na vnítřní straně palce nohy, jde po vnitřní straně bérců a stehen, dále po boční straně břicha až k volnému okraji 2. žebra.

Maximální čas jater je od 1 do 3 hodin po půl noci. Játra vykonávají důležité funkce související s čchi, krví a tělesnými tekutinami. Podle tradičních názorů uchovávají krev, aby vyživovala orgány. Řídí také uvolňování všeobecné energie jang, kterou přivádějí ke svalům. Dá se říci, že játra řídí průchodnost, aby se krev, čchi a tekutiny mohly volně pohybovat. Napomáhají trávení. Dále mají vliv na emoční aktivitu a duševní stav.

Citem jater je hněv, rozumovou vlastností zvídavost, originalita.
Stav jater se projevuje na nehtech, které jsou při jejich poruše lámavé, vysušené, křehké a bezbarvé.

Lidé mající energii jater v nadbytku jsou postavy štíhlé, hranaté, mají nápadné vrásky, zejména mezi obočím a kořenem nosu. Jsou netrpěliví, sexuálně náruživí, sebevědomí a sebejistí. Ti, kteří mají nedostatek energie jater, trpívají nechutenstvím, degenerativními chorobami, kožními alergickými projevy, poruchami látkové výměny. Mají poruchy spánku, poruchy imunity. Jsou nerozhodní, bázliví, trpí depresemi.

Onemocnění jater se mohou projevit také závratěmi, mžitky před očima, očními poruchami, pocity plnosti a tlaku pod žebry, bolesti v oblasti jater, předrážděností a vznětlivostí, náchylností k hněvu, silnými bolestmi hlavy, někdy i křečmi svalstva. Při oslabení jaterní čchi dochází k předrážděnosti a nespavosti, bolestem hlavy, návalům na zvracení, poklesu dělohy, poruchám menstruace, impotenci.

Játra můžeme ovlivňovat také energetickým cvičením, cvik pro meridián jater je jednoduchý a příjemný:

V sedu na zemi roznožíme nohy, nepropínáme je, jen je necháme natažené, trup ukloníme nad jednu nohu, opačnou ruku zvedneme vzhůru a povolený loket lehce tlačíme dozadu, hlavu povolíme nad nohu a chvíli tak setrváme, můžeme přidat vydatný výdech ústy. A můžeme ivydávat zvuk „sssýýýý“….

Potom cvik provedeme na druhou stranu.. opakujeme několikrát

 

Játra podpoříme i hořčinami, mladými kopřivami, řeřichou, ostropestřec mariánský je pro játra také prospěšný