Andělské cvičení na dnešní den: jak se nenaštvat….

Často se dostáváme do situací, kdy nám popudí, naštve chování některých lidí…. máme pocit, že to co dělají, říkají je nemorální, neslušné, ba i nelidské…. přitom víme a cítíme, že to těžko můžeme my jako jedinec ovlivnit, změnit.. ale zdá se nám, že to negativně ovlivňuje náš život…. dostáváme se do pasti  – není volby, jsem obětí…. – pokud v takové pocitové pasti setrváme, přicházíme o energii – emocionální, mentální i fyzickou.. a na druhé straně energie odtéká k těm, na které jsme se naštvali….pěkné, že? Takže vlastně energeticky sytíme ty jejich nepravosti!

No, .ale jak tedy na to? Můžeme použít jednoduchý návod – budhisté ho používají velmi často – CO NEMUŽEŠ ZMĚNIT, TO NEMĚŇ! Jediné co můžeš změnit jsi ty sám! ….Můžeme změnit třeba chování poslanců, které je korupční, neprospívá většině občanů našeho státu…. to asi nezměníme. Co můžeme tedy dělat, kromě absolutní pasivity, která potom vede často k apatii, k depresi?

Můžeme ovlivnit své emoce a své myšlenky, několika výdechy se zklidnit, potom použít zdravý rozum a bez emocí a negativních myšlenek dojít třeba k tomu, že cestou je třeba klidná nespolupráce. Co je to nespolupráce? Je to zaujímání porstojů, které nebudou konfliktní, ale jejich následkem bude oslabování toho, co napomáhá korupci, zneužívání veřejných prostředků, zneužívání moci apodobně. Vzpomeňme třeba na období Gándího v Indii, jak on svojí pasívní rezistencí vlastně pomohl rozložit anglickou koloniální nadvládu nad Indií. Nikoho neosočoval, nekritizoval, nešpinil, jen nespolupracoval… to začali chápat další lidé a tak postupně došlo k tomu, že Indie získala nezávislost….

Zkusme  dřív, než nás ovládnou emoce vzteku na toho si vzpomenout….vydechnout, zklidnit emoce a myšlenky a podívat se na celou situaci trochu z nadhledu, možná i trochu s humorem – neberme život tak vážně, ani sebe ne….