Jahoda

Jahody jsou plody rostoucí na jahodníku. Patří mezi drobné šťavnaté ovoce výborné chuti, u nás nejvíce oblíbené. Pro velký obsah vitamínu C, můžeme jahody srovnávat s citrusovými plody. Dále obsahují vitamíny skupiny B a E, kyselinu listovou, minerální látky – především vápník, fosfor, hořčík, draslík a také železo. Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož jejich plody jsou převážně tvořeny z vody s malým podílem přírodního cukru.

Jahody také obsahují velké množství manganu, který prospívá vlasů a pokožce a také zubům. Pro svůj velký obsah vitamínu a minerálních látek se používají při zažívacích potížích, posilují imunitní systém, působí protizánětlivě, pročišťují organismus, snižují krevní tlak, pomáhají při léčení srdečních chorob. Pozor ale, pro někoho mohou být při větší konzumaci alergenem…..mohou způsobit svědivou vyrážku.