Barvy……

Barvy……

 

Červená – je barvou tepla, stability a agresivity, protože vzbuzuje svalové napětí. Kromě toho červená zjemňuje pleť a podporuje sexuální touhu a chuť k jídlu. Pokud si myslíte, že červenou ložnicí zachráníte váš manželský život, omyl. Příliš mnoho napětí škodí, proto namísto červeného nábytku, volte červené prádlo nebo noční košilku, popřípadě červené stínítko lampy. Červený ubrus, může vyřešit nechutenství vašich dětí. Pokud máte rýmu prohřejte se v červeném oblečení nebo v červeném ložním prádle. (V případě virového onemocnění je lepší být v zeleném a při vysokých teplotách v modrém.)Červená je barvou Ohně, Slunce. Souvisí s krví, srdcem. Přiřazuje se k první čakře, k pocitu: já jsem tady, jsem to já.

 

 

 

Bílá – je neutrální, neboť se v ní nachází celé barevné spektrum, působí nevinně, čistě, nedráždivě, podporuje upřímnost, ale současně působí i sterilně a určitě nepodporuje fantazii. V některých kulturách se používá při smutečních příležitostech.Bílá je barvou Duše, Éteru..

 

 

 

 

Modrá – vyjadřuje soudržnost a důvěryhodnost, je chladná, uklidňující, je to barva myšlení. Dá se jí ochladit i příliš slunný nebo přetopení byt. Bleděmodrý interiér působí velmi příjemně na lidi s horším zrakem a hudebně nadané jedince. Při špatném krevním oběhu se nedoporučuje dávat ji na podlahové krytiny a ložní prádlo. Není vhodná na severní stěny, do chladných bytů a v tmavých odstínech by mohla v kuchyni způsobit nechutenství. Modré stínítko lampy, rozhodně nepatří do ložnice. Modrá je barvou vzduchu. Souvisí s ledvinami. Bledě modrá se přiřazuje k páté čakře a ke komunikaci. Indigově modrá souvisí s čakrou šestou, s rozvíjením intuice.

 

 

 

Černá – je barva síly, osobnosti, smutku, deprese, elegance a anarchie. Je třeba s ní zacházet velmi opatrně. Psychotronici tvrdí, že nakonec i ti, co ji považují za velmi elegantní, jednou dostanou deprese díky její vlnové délce. Pro jistotu ji nenoste celoživotně. A v bytové architektuře ji využívejte jen sporadicky..

 

 

 

 

 

Zelená – je barvou mládí a svěžesti. Na kobercích a podlahových krytinách působí močopudně, na stěnách vytváří dojem chladu. Oblečení dodává optimistický vzhled, zejména v hráškových odstínech. Pozor, pleť při ní získává nezdravý nádech, proto je třeba použít více líčidel. Zelená je výbornou psychoterapií v předoperačních i pooperačních stavech. Zelená má antiseptické účinky, ničí choroboplodné zárodky a bakterie. Je vhodná zejména na toalety,do koupelny, léčí střevní záněty, upravuje stolici a když ji vnímáme při procházce v přírodě, stimuluje celý organismus. Při onemocněních zraku stačí, přiložit si lecjaký lístek z přírody na oči, oči nechat otevřené a přes tento zelený filtr se dívat, deset, patnáct minut denně. Dobré je mít v každé místnosti alespoň jeden živý květ. Zelená patří mezi nejdůležitější léčivé barvy. Pomáhá unaveným očím od čtení, sledování TV nebo od práce s počítačem, pomáhá i proti jiným zářením.  Souvisí se srdeční čakrou, schopností milovat bezpodmínečně, je to barva vody.

 

 

Hnědá – je teplá, uklidňující (podle odstínu), v interiérech bez dostatku sluneční světla však působí depresivně. Pokud máte oblečené hnědé šaty, stáváte se důvěryhodným a tato barva na oděvech povzbuzuje ke komunikaci s nositelem. Je to barva půdy, jistoty, stability a proto je velmi vhodná do interiérů. Pokud se k tomu přidá přírodní materiál je dobrá atmosféra zaručena. Příliš mnoho hnědé však může člověka nudit.

 

 

 

Žlutá – je teplá, radostná, optimistická, povzbuzuje sebevědomí nositele. V místnosti vytváří falešný pocit tepla. Ve školách se žlutými třídami jsou děti veselejší, raději se učí. V zlatých odstínech působí velmi draze a honosně. Milují ji lidé s nemocným žlučníkem. Měly by se jí obklopit lidé se vztahem k melancholii a depresi. Je to barva Země. Přiřazuje se ke třetí čakře a k emocím.

 

 

Fialová – je slavnostní, magická, podporuje rozvoj vědomí širších souvislostí života. Mohou ji mít rádi lidé s hlubokým vztahem k hermetickým vědám. Přiřazuje se sedmé čakře, k spojení s Univerzální myslí.

 

 

 

Růžová – je něžná, Ozdravující, mateřská, uklidňující, laskavá.

 

 

 

 

 

Oranžová – je horká, je barvou pokory a učení, svému nositeli získává sympatii. Místnostem propůjčuje slavnostní ráz. Pokud chcete vizuálně oteplit severní stěnu místnosti, umístěte tam dekoraci nebo obraz s převládající oranžovou barvou. Přiřazuje se ke druhé čakře, k sexualitě, souvisí s pohlavními orgány.