Oční vady a jejich souvislost s emocemi

Zrak nám umožňuje přijímat informace z okolí. Oční vady souvisejí s přetěžováním očních svalů, s příliš častým hleděním na televizní obrazovku, na monitor počítače, s přetěžováním očí příliš častým čtením, nesprávným osvětlením, ale také s naším prožívám, s emocemi, které nás ovládají, aniž bychom si to byli schopni uvědomit. Souvisí také s myšlenkami, jako je strach, úzkost, s myšlenkovými vzorci, které v mysli máme. pokud si přejeme zlepšit svůj zrak, měli bychom především věřit, že zlepšení je možné a začít pracovat se svými emocemi a myšlením. Velice účinné je i cvičení s očními svaly.

Krátkozrakost : příčinou je přetěžování oka, stres, strach a dědičné dispozice. krátkozrakost častěji postihuje introvertní osoby, lidi, kteří se stahují do sebe, mívají strach z budoucnosti, nemají pocit dostatečné vnitřní síly.

Dalekozrakost: příčinou je ztráta elasticity tkání, stres, dědičnost a negativní emoce. Dalekozrakost postihuje osoby, které mají přehnanou potřebu nezávislosti, drží si okolí moc od sebe, jsou hněviví.

Syndrom suchých očí: příčinou je zvýšená námaha očí, příliš času stráveného hleděním do počítače, pobyt v zakouřených a klimatizovaných prostorách, dlouhodobé nošení kontaktních čoček. Příčinou je také stres, který ovlivňuje tvorbu hormonu prolaktinu, který obsahují slzy.

Zelený zákal: příčinou je nadměrná tvorba oční tekutiny nebo její zhoršený odtok, vysoký tlak, obezita, stres. Člověk v sobě dusí emoce, žije pod tlakem, chybí mu pocit bezpečí, cítí se nesvobodný.

Šedý zákal: souvisí s velkou ztrátou životní energie dlouhodobým nesprávným prožíváním emocí. Příčinou je strach ze samoty, ze smrti, nedostatek optimizmu, úzkost.

Makulární degenerace : objevuje se ve vyšším věku, končívá slepotou. Souvisí s degenerativními změnami souvisejícími s věkem, se ztrátou smyslu života.

Stav zraku ovlivňuje samozřejmě také strava , kouření, pobyt a pohyb na čerstvém vzduchu, světlo, které nás obklopuje, dostatečný fyzický i psychický odpočinek. Podle východní medicíny souvisí oči s činností jater, které náleží k emoci hněvu. Jak říká budhistická filozofie, hněv je zcela zbytečná emoce, která nám pouze ubírá energii. Mysl zatemněná hněvem funguje zkratovitě, přísloví říká:“ hněv mu zatemnil oči“…… také:! oko, do duše okno“…  proto se učme uchovávat si v mysli radost, dívat se na život s optimizmem.