Jaro, emoce a novoluní 16.4. 2018

Máme tu jaro, zatím se projevuje  v plné síle a tak rychlý nástup teplého počasí je sice příjemný, ale pro náš organizmus docela zatěžující. 

Ostatně přechod ze zimy – silně jinové, do jara – silně jangového, je opravdu náročný. A to nejen fyzicky, ale také energeticky a emocionálně, tedy i psychicky.

Paradoxně rašící příroda, delší den, sluníčko, teplo, líbí se nám to, ale zároveň to přináší velké výkyvy v proudění energií a i výkyvy nálad a pocitů.

Proto je důležité, aktivně v tomto období praktikovat emocinální a mentální hygienu, cvičit, relaxovat, ale také se otužovat.

Orgánem, který je v tomto období zatížený, jsou naše játra. Proto je dobré je nazatěžovat ani nevhodným jídlem, alkoholem, ale také si uvědomit, že emoce, která s játry souvisí je vztek. Vztek jistě pociťujeme občas každý. Vztek je v podstatě projevem pocitu bezmoci, pocitu, že naši situaci, náš život řídí něco, nebo někdo  mimo nás, nikoli my sami. A pocit bezmoci je velice oslabující, ubírá nám energii. Vztek nemá cenu ani potlačovat, ani si pěstovat. Vztek můžeme zmenšovat psychohygienou, tím že se budeme učit ho uvědomovat a následně eliminovat sebekázní, uvědomováním a přijetím toho, že prostě v životě neovlivníme zcela všechno. Ale také se budeme učit rozlišovat co můžeme opravdu ovlivňovat a co ne, a to prostě nebudeme řešit, ani emocionálně prožívat.

Občas se zdravě uvolnit tak, že se vyvztekáme, je také součástí práce se vztekem. Ale nikdy bycom neměli obracet svůj vztek proti nikomu ani proti ničemu. Prostě se jen vykřičet, přiznat si jak se opravdu cítíme a tím vypustíme přetlak a uvolníme vztek. Můžeme vztek také vyběhat, vyplavat, vytančit, vycvičit, vymalovat…. záleží na nás, co nám přijde účinnější a bližší.

Přeji Vám krásné jaro a novoluní 16.4.2018, které bude v Beranu prožijte ve svěžích energiích a bez obručí vzteku! Třeba se ponořte do studené čisté jarní vody někde v rybníce, v lomu či v přehradě…..Aloha!