Strach a jeho sestra panika

Strach je emoce, která je jednou ze základních, pudových emocí.  Na této základní pudové  úrovni nám pomáhá udržovat se naživu….. tedy nepřekračovat určité hranice konáním, které nás přímo ohrožuje, je tedy prospěšný.

Ale my více pociťujeme strach, který je zcela destruktivní, je to strach, který pociťujeme vlastně zbytečně, často vykonstruovaný tím, že přijímáme bez korekce rozumem informace, které k nám přicházejí zvenčí, které však sami ani neprověřujeme, zda jsou opravdu reálné…. Tento strach nás připravuje o energii, vede k nás k chování, které je iracionální a které nám přinese těžkosti a zmatek. Strach je jako magnet, násobí se a posiluje se strachem dalších lidí….. jako houba se nacucává a sílí a roste a roste až přerůstá v paniku.

Panika je znásobený strach, vlastně paralyzující zdravý rozum i instinkty, panika je jako bomba hozená mezi lidi. Její dopad následně vyváří spoušť a destrukci. 

Strach je i veliká zbraň pro ovládání lidí. Lidé, kteří se bojí jsou lehce ovladatelní, jak jsou zbavení zdravého rozumu a instinktů, nechají se ovládnout někým, kdo jim nakuká, že on je ten, kdo je ochrání, zachrání, když ho budou poslouchat, když budou dělat to, co on jim řekne. A lidem se jakoby uleví, hle, vždyť přišel zachránce, spasitel. A jsou potom schopni dělat úplné „blbosti“, jsou schopni dělat i zvěrstva…. stačí se podívat do minulosti, lidstvo má  mnoho zkušeností s tímto a asi je nepoučitelné…..

Co dělat, aby nás strach, natož panika neovládla?

Používat zdravý rozum, filtrovat informace, vždy je ověřovat vlastní zkušeností, zbytečně se nepotkávat s lidmi, kteří strachu podléhají. Dělat v reále věci, které jsou užitečné, posilovat i vnitřní sebekázeň, pracovat s vlastními myšlenkami, ty neužitečné a vedoucí ke strachu prostě propouštět, posilovat důvěru v sebe, ve vlastní rozum, posilovat vlastní schopnost se orientovat v situacích, které nastávají, řešit je s rozvahou a spoléhat především na sebe a ne na nějakého „zachránce“

Přeji Vám hezký začátek března, jaro už se ozývá, s jarem přichází nová energie, příroda po zimě procitá a sílí, čerpejte tuto energii pobytem v přírodě, těšte se z maličkostí! Aloha!