Začíná listopad a proto vezměme své zdraví do svých rukou!

Začíná nám listopad…. pro někoho romantické období plné padajícího listí, mlh a dlouhých večerů, pro jiného pochnmurná doba spojená s nachlazením a depresemi….

Listopad prostě nastane ať se nám líbí či ne. Jaké bude počasí to nevíme, ale co je jisté, teploty půjdou dolů, ranní vstávání do tmy a brzké stmívání navečer prostě nastane. Co můžeme ovlivnit, to je jak toto období prožijeme.

Po fyzické stránce se posílíme otužováním: ranní studená sprcha, nebo alespoň omytí ve studené vodě, pořádné prodýchání, nejlépe u otevřeného okna a protažení celého těla, občasné sundání bot při procházce přírodou a pár minut bosé chůze, pro otrlejší o ponory do vody v rybníku či potoce,  cvičení, při kterém protáhneme a uvolníme celé tělo  minimálně jednou týdně, toto vše nám zcela jist prospěje.

Po stránce psychické se posílíme pravidelnými relaxacemi a meditacemi, také sebekázní v oblasti prožívání emocí. Pravidelně si udělat pár minut času na to, abychom se zamysleli jak jsme prožili den, z čeho máme dobrý pocit a z čeho ne, o čem pochybujeme a z čeho máme strach, nám pomůže se vyrovnat s tím, co jsme prožili a uvědomit si, že často jsou naše strachy, pochybnosti, pocity křivd i vin zcela zbytečné, jen oslabující.

Když budeme o sebe takto pečovat, vyhneme se různým nemocem těla a psychickému strádání.

Přeji Vám příjemný listopad plný zdraví a pohody! Aloha!