Malé cvičení na udržování dobré nálady

ASi se mnou budete souhlasit, že když máme dobrou náladu, když jsme spokojení, radostní, cítíme i fyzicky dobře. Mysl a pocity ovlivňují náš stav fyzický. A všichni máme zkušenosti, že náš fyzický stav ovlivňuje naše pocity a mysl. A to přímo a významně. Když nás něco bolí, jsme nemocní, většinou to naši náladu spíše zkazí, než zlepší.

A my můžeme aktivně ovlivňovat skrze své tělo a vlastní vůli naši náladu, pocity i mysl.

 Zcela jednoduše třeba tímto příjemným nenáročným cvičením:

Posadím se někde na příjemném klidném místě, nejlépe v přírodě, ale jde to i v místnosti. Důležité, alespoň pro začátky, aby tam kromě mě, nikdo jiný nebyl. Nebudu dělat žádné tajné rituály, ale potřebuji, aby mě nic a nikdo nevyrušoval.

Tak tedy sedím, nejlépe ve zkřižmém sedu, tak, abych měla napřímenou páteř a byla uvolněná. Ruce si mohu položit na kolena.

Začnu se zavřenýma očima a vědomě vytahuji koutky úst nahoru. Prakticky fyzicky dělám to, co se děje když se usmívám. Nedělám to křečovitě, ale pěkně volně.

Chvilku s vytaženými koutky zůstanu a sleduji jak se cítím. Několikrát to zopakuji.

Potom mohu toto cvičení provádět i s otevřenýma očima a opět několikrát opakuji.

Třetí fáze je, že toto cvičení dělám před zrcadlem a dívám se na sebe.

Tyto tři fáze mohu cvičit najednou, pěkně po sobě, nebo i je oddělit a někdy prostě se zavřenýma očima, jindy zase s otevřenýma, a když budu mít chuť, tak i před zrcadlem. 

Zcela jistě se dostanete do pocitu, že když toto cvičíte, vaše nálada se zlepšuje, poci’tuje více radosti a jste celkově spokojenější. A jako bonus se po určité době cvičení dostaví schopnost rychleji se vracet do klidu a radosti z nepříjemných, zátěžových situací a tím nepřicházet zbytečně o energii psychickou i fyzickou.

Zkuste to! Já to dělám roky. A baví mě to….