Zázrak jménem zázvor

Zázvor je dnes běžně k dostání, používá se oddenek… je to rostlina pocházející  pravděpodobně z Číny nebo Indie… Tradiční medicína z těchto oblastí využívá zázvor téměř 3 tisíciletí. Používá se hojně také v kuchyni při přípravě jídel.

Oddenek zázvoru obsahuje aromatické látky, esenciální oleje, také gingerol, vitamíny A, B1,B2,B6,C,E, sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, měď, mangan a železo.

Používá se proto, že:

  • posiluje přirozenou obranyschopnost organismu (imunitní systém)
  • má silné antioxidační účinky
  • podporuje činnost kardiovaskulárního systému
  • pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
  • podporuje normální funkce cest dýchacích
  • usnadňuje trávení
  • ulehčuje od cestovních nevolností
  • Zázvor není vhodný pro diabetiky, těhotné a kojící ženy a malé děti do dvou let.
  • Některým lidem může zázvor způsobovat pálení žáhy, bušení srdce či zažívací problémy.

V zimním období je zázvor prospěšný, protože prohřívá.

Často ale lidé dělají chybu, když do zázovrového čaje přidávají citron a med. Citron totiž organizmus ochlazuje a med ve spojení se zázvorem zatěžuje slinivku, Proto je nejlepší připravovat zázovrový čaj takto: oloupaný oddenek pokrájet na malé nudličky, dát do vody a povařit asi 15minut. Můžeme přidat skořici pro vůni a chuť i pro zesílení prohřívajících účinků. Čaj nás nejen prohřeje, ale posílí imunitu a je dobrou prevencí v období chřipek.