Meditace na září 2018…..

V září začíná další školní rok…. podle mě také každý rok nová etapa roku…. po létě, kdy dovolenkujeme, žijeme poněkud jinak než ve zbytku roku, i když již nejsme školáci….., se navrací život do určitého „řádu“, tedy měl by se navracet do určitého „řádu“, řádu, který nás neomezuje, ale naopak nám pomáhá, pokud si ho vhodně nastavíme, udržovat se „jakžtakž“ v rovnováze, tedy vestavu zdraví fyzického a psychického.

Cítít se dobře po těle a v pocitech a myšlenkách je dobré, příjemné a prospěšné…… ale nic není zadarmo, tedy pokud chceme být svěží, vyrovnaní, zdraví, musíme se o to přičinit, nečekat, že se něco stane nebo že to za nás někdo udělá.

Je dobré již s prvním zářijovým dnem si zvyknout, že ráno udělám malý rituál:

Po probuzení pořádně nadechnu a vydechnu, poděkuji za den, který začíná, pořádně se u otevřeného okna protáhnu, udělám 8 „osmiček“ na jednu i druhou stranu.

Večer si najdu chvilku, posadím se někde v klidu do skřižného sedu nebo do sedu na patách, buďto si zapálím svíčku a na její plamen rozostřím zrak a takto pár minut zkusím pustit myšlenky, ale neusiluji, nesanžím se o to, prostě jen zkouším být bez myšlenek.. pokud mi nějaká do mysli přijde, nesnažím se ji vyhnat, jen ji sleduji a nechám proplout pryč. Pokud by to byla nějaká myšlenka, která by se mi stále vracela, ukončím meditaci a zkusím se zamyslet proč zrovna tato myšlenka je tak intenzivní, že mě pronásleduje…. Možná to bude myšlenka spojená s něčím, co jsem ten den prožila, třeba silná situace, třeba nějaký těžký úkol, který mám před sebou…. tak to uchopím rozumem a vyhodnotím, zda je účelné se touto myšlenkou zabývat. 

Zkuste to, určitě Vám to prospěje…. hezké dny! Aloha!