„M“ jako Mysl…. „M“ jako Meditace….“M“ jako Milovat….úvaha první….

Jako lidské bytosti máme nejen fyzické tělo, ano, i energetické tělo, máme také mysl….co je vlastně mysl?…definicí mysli je mnoho… například je to soubor rozumu, vnímání, paměti, vůle, představivosti, někdy se jako mysl definují jen myšlenkové procesy a rozum, někdy se mysl považuje za součást lidského mozku, někdy je spojována s lidskou Duší, někdy je za součást mysli považován „vnitřní hlas“….

A další rovinou je to, že mysl nejsou jen myšlenky, které si jsme schopní uvědomit, zachytit, ale jsou to i myšlenky, které nezachytíme, neuvědomíme, v hlubších úrovních je to mysl nevědomá, to souvisí s prožitými situacemi, které se otiskly v podobě myšlenek ,ale i pocitů v nás, a my o nich vůbec nevíme…. a to vše nás ovlivňuje…

Moje zkušenost a názor je, že mysl je obrovská energie, která nesouvisí jen jen s rozumovým prožíváním, ale také velice s pocity a emocemi a hodně nás ovlivňuje.. právě tam, kde ji nezachycujeme, kde ji nedokážeme uchopit a usměrnit, tam nás většinou ovlivňuje neprospěšně, dá se říci negativně…

Co je zásadní, zda mysl, nebo fyzické tělo, energetické tělo, co je primární a určující je asi věc názoru, životního postoje, víry… nemá cenu se s nikým o tom dohadovat, nikoho přesvědčovat, protože tím nikomu nepomůžeme, jen přijdeme o vlastní energii…

Každý máme právo na vlastní postoje, názory, víru…. a leckdy se můžeme v tomto s některými lidmi potkat… to je potom příjemné souznění, tam se můžeme domlouvat, předávat zkušenosti, vzájemně si pomáhat.

Nemá smysl někoho přesvědčovat o tom, že mysl a práce s ní je prospěšná, pokud on sám si to nepřeje, nezkouší to, nebo tomu nevěří..

Pokud věřím, že mohu prací s myslí dosáhnout zlepšení svého prožívání, tedy i psychické pohody a fyzického zdraví, má smysl číst dál…

Myšlenky máme všichni… zkuste si někdy třeba na 5 minut zkusit zaznamenávat vlastní myšlenky… je to prima zábava a někdy i těžký úkol, protože myšlenky nám přicházejí, odcházejí a my to většinou vůbec nezaznamenáme… a tady je veliký prostor k práci, pro mě je to zábava, hraní si…..

Zároveň nás naše myšlenky velice ovlivňují – ovlivňují naše pocity, naše fyzické tělo, napětí svalů, stav nervové soustavy, chemické a hormonální procesy… celkově naše myšlenky ovlivňují naše zdraví….náš život….

Dnes mnoho lidí trpí stresem, nejen tím, který si uvědomují, ale také stresem nevědomým, mnoho lidí trpí úzkostí, depresemi, panickými stavy… to vše ovlivňují také naše myšlenky, vědomí, podvědomí…. s tím ale můžeme pracovat… je to cesta na dlouhou trať, vlastně nikdy nekončící… ale na té cestě můžeme hodně ve vlastním životě změnit, tedy k lepšímu..

Zkuste se posadit, na klidném místě a zkuste sledovat své myšlenky…… a zaznamenat si je potom… na kus papíru… budete se divit, co vám běhá myslí….

A zkuste si potom znovu sednout a myšlenky opusťte, tedy zkuste nemít třeba jen 1 minutu žádné myšlenky.nemít… pokud se vám to podaří, jste již na cestě….. pokud ne, můžete na cestu nastoupit….

Především se na sebe nezlobte, když zaznamenáte, že myšlenky se myslí hrnou aniž byste to chtěli…. ani si nelžete, že je nemáte…. tím nic nezískáte… upřímnost k sobě je na této cestě velice důleitá…..

Důležité je, že jste se se svojí myslí začali seznamovat… ano, mysl je naší součástí, ale vůbec ji neznáme… a ona si s námi dělá co chce, vytváří konstrukce strachů, pochybností, představ, zrazuje nás pochybnostmi…. nevěřte své mysli, že vás dobře vede, že je „rozumná“…. mysl je plná balastu, zaznamenává situace, které prožíváme a sama si je nekontrolovatelně vyhodnocuje, vytváří strachy, pochybnosti, tím nám bere energii…

Na závěr dnešního zamyšlení doporučuji začít se seznamovat s vlastní myslí, trošku ji sledovat….. a třeba i někdy ji zkusit „vysypat“… tedy vyprázdnit.. prostě zkusit být jen 1 minutu bez myšlenek… 

Přeji Vám šťastné dny, Ivana