Po některých slovenských hradech….

Vydali jsem se před pár dny na cesru po některých slovenských hradech a ráda se podělím o skvělé zážitky….

začali jsem trečianským hradem:

Vlastně uprostřed města se tyší na skále a působí na první dojem majestátně…. trošku nás vyškolil cestou k první hradní bráně… pěkné stoupání to bylo… ale stálo to za to… nádherné prostory hradu, nádvoří,  dokonalý opevňpvací systém, vnitřní prostory, a jako prémie nádherná vyhlídka nejen na město a řeku jím protékající, ale na celé vzdálené okolí….

IMG_2472

 

IMG_2474 IMG_2478

Hrad Beckov:

V celkem rovinné krajině najednou jako zjevení uvidíte skálu a na té se tyčí nádherný beckovský hrad… jako mnohé jiné, i tento hrad vlastnil Matúš Čák Trenčianský… byl to dokonalý obranný hrad, který měl chránit území především před nájezdy Turků… prohlídku jsme zažili s velice erudovaným a zábavným mladým průvodcem a stálo to opravdu za návštěvu…

IMG_2504 IMG_2498

 

Čachtický hrad:

Když přijedete do vesnice Čachtice, odnikud známý hrad neuvidíte… musíte vyrazit na 2,5km dlouhou cestu lesem, pěkně do kopce, abyste teprve na samém konci uviděli zříceninu hradu…. projdete hradní branou, tedy spíše jakýmsi tunelem a stanete na docela obyčejném nádvoří… potom se vás ujme průvodkyně a vyslechnete si při prohlídce příběh nejen všech majitelů hradu, ale především ten spojený s Alzbetou, nazývanou čachtickou paní…. podle soudu, který se konal za jejího života v Bytči byla odsouzena za zločiny na mladých dívkách, na základě několika ústních svědectví, co na tom ale je skutečně pravd se nikdy nedozvíme… ve zdi její pracovny jsme viděli zvláštní otovr, jakoby ve tvaru ženského těla – kterým prý procházely dívky určené k týrání v tajné místnosti právě za pracovnou hraběnky…. no schválně, jak na vás ta fotka působí????

IMG_2515